Nyheter

Tog saken i egna händer

Nyheter Förra veckan anordnades vallokal, arrangerat av personalen, på äldreboendet Sörgården i Skillingaryd.

Röstkorten som Josephine hade med sig från Sörgården

Fredagen den 15 september, kunde alla boende på Sörgården rösta i kyrkovalet efter ett initiativ från personalen. Många äldre vill rösta i kyrkovalet, men har inte möjlighet att ta sig till en vallokal berättar Josephine Svanberg som jobbar som rehabassistent på Sörgården i Skillingaryd.

– På Furugården i Vaggeryd anordnades en förtidsröstning av Byarums pastorat. Till nästa kyrkoval hoppas vi att valnämnden ordnar även en förtidsröstning på Sörgården. Efter många om och men fick jag äntligen svar om att de äldre på Sörgården kan rösta genom bud, vilket blev grunden till vår egna vallokal, för visst skall även de äldre få framföra sin röst, säger Josephine.

På ett bord utanför gymnastiken hade personalen radat upp alla valsedlar snyggt och prydligt i ordningen vita, gula och rosa. Där fick boende plocka med sig sina valsedlar och sedan gå eller åka in bakom en vikvägg i terapin. Där välkomnades man av två personal som förklarade hur röstning via bud går till och som även agerade vittnen. Efter att man lagt ner sina valsedlar i respektive kuvert skall nämligen två vittnen närvara när valkuverten sedan stoppas ner i ett budkuvert. Detta skall i sin tur signeras av den som röstar samt röstarens personnummer.

Vittnena skall signera och lämna namnförtydligande där dessa intygar att det är personen själv som stoppat ner valkuverten och signerat budröstningskuvertet. Tillsammans med personens röstkort skall budrösten sedan lämnas i en vallokal där budet får lämna sina uppgifter ytterligare en gång. När Josephine på fredagen gick för att förtidsrösta, hade hon alltså inte bara sitt röstkort med sig i väskan – hon hade också nio röster från boende på Sörgården.

Nio röster som annars aldrig hade lagts…

Kyrkovalsröstningen genomfördes på Sörgården efter initiativ från personalen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *