Nyheter

Tommy tar över efter Emma

Nyheter När kommungruppen i LRF genomförde sitt årsmöte på stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd invaldes Tommy Johansson, Mässeberg, på ett fyllnadsval. Förutom årsmötet fick besökarna följa med på en resa till Nepal, bjöds på god mat och ostkaka...

Roger Andersson är ordförande i LRF kommungrupp

Roger Andersson, ordförande för LRF kommungrupp inledde kvällen med vad 2023 innehållt: 

– Höga priser och vi hade hoppats på en bra förstaskörd. Vad hände? Det blev en torka. Vi får väl inte ett 2018 till, tänkte vi? Det fick vi inte, det började regna, mycket…Varje möte riksbanken haft har man höjt styrräntan och det har varit mycket negativ, men…

– Vi har även positivt under förra året. Ledande politiker har sagt att jordbruket i Sverige är en resurs och att det är en viktig resurs i totalförsvaret. Trots att rapporteringen att maten är dyr så köper svensken svensk mat, det ska vi inte glömma. Jag har även följt EU:s förslag och vi får hoppas att våra politiker  i både i EU och i Sverige sätter ner foten. 

– Vi har aldrig varit mer än 30 medlemmar på årsmötet och i kväll är vi 45, vilket är väldigt roligt, inleder Roger innan han lämnar över ordet till föreläsarna Per-Anders och Birgitta Andersson. 

En drömresa –  med Per-Anders och Birgitta Andersson

– Vi är båda från gröna näringen och vi bill berätta om en resa vi gjorde i oktober förra året till Nepal. Det var en så kallad vandringsresa och målet var att vi skulle nå ”Everest Basecamp”. 

– Nepal är belägen mellan Indien och Kina. Landet består mestadels av berg. Jordbruket är viktigt för de som bor i Nepal. Landets yta är en tredjedel av Sveriges och det är ett av världens absolut fattigaste länder. Stor variation i landskapet och då också klimatzoner. Började vandringen i Lukla, 2 804 meter över havet och vi skulle vandra upp till 5 600 meter. Men vi gick också väldigt mycket nedåt, vilket kan tyckas vara konstigt, men så var det. Det finns ett liv i bergen där vi turister bodde i gästhus och hotell, så det var inte så att alla bodde i tält. 

– Vi åt dalbat som är ris, grönsaker, curry och linser, det är deras nationalrätt och man blev ganska trött på det här då man fick detta varje dag. På hög höjd har man inte någon direkt matlust heller. Med på vandringen, som hade vår packning, fanns jaken. Jak är en grymtoxe. 

– De jobbar med jordbruk som vi gjorde på 1800-talet. Självhushåll. Andel av BNP 2022 i Nepal är den 21 procent, i Sverige är det 1,4 procent. Det odlas mycket grönsaker. Majs och vete är de vikigaste sädeslagen, man börjar odla mer grönsaker i närheten där det finns en stadsnära bebyggelse. Längre upp i bergen där man bor i sluttningarna odlar man där det finns plats. Längst upp är gränsen mellan skogen och här hittar man det som går att odla gör man. Det fanns spenat, kål, morötter och potatis, som man skördade där, när vi var där i oktober. Eftersom man är på hög höjd är det viktigt att ha något att elda med. Så länge vi var i skogen kunde vi elda med skogsråvara, men längst upp är det torkad spillning efter jakarna som man eldar i vedspisen. Jakarna är också en del av köttproduktionen, fick man kött var det jak-kött. Man har rätt till sin mark men det mesta ägs av storägare men det är en strid på kniven för att få livet att gå ihop för lantbrukarna. 

Tommy Johansson ersätter Emma Persson i ett fyllnadsval som ledamot i LRF kommungrupp

Styrelsen i LRF kommungrupp har under året bestått av; Roger Andersson,  ordförande, Martina Willman, sekreterare, kassören Stefan Stork och ledamöterna Emma Persson, Olof Jonsson och Carl-Johan Bertilsson. 

Vid årsmötet omvaldes samtliga förutom att Emma Persson, Häradsköp, avsagt sin plats och i ett fyllnadsval valdes Tommy Johansson, Mässeberg, in. 

– Emma har sin grund i köttbranschen och hon är hästkunnig. Hon har varit en tillgång i styrelsen, berättar Roger Andersson om Emmas arbetsinsats i styrelsen under några år samtidigt som han hälsade Tommy Johansson in som ledamot.

Under årsmötet behandlades en motion gällande telefoni på landsbygden.

Verksamheten kommungruppen jobbat med under 2023; ”Under året 2023 har vi bevakat ärenden i Vaggeryds kommun som berör den gröna näringen, bland annat genom medverkan i näringslivsrådet, miljörådet, via Vaggeryds kommuns hemsida och lokaltidningar samt annan media som rapporterar om Vaggeryds kommun. En medlemskväll i samarbete med Beijers Bygg arrangerades i Vaggeryd. Vi fick en möjlighet att träffa våra medlemmar, lyssna till Beijers historia och se deras nya lokaler. Tillsammans med Jönköpings kommungrupp och Länsstyrelsen arrangerades i Kaxholmen en informationsträff om djurskyddskontroll, dit alla medlemmar var inbjudna. Under året har vi även träffat kommunens styrande politiker, beredskapsamordnare och miljöstrateg för att berätta om den gröna näringens nuvarande situation och hur vi ser på framtiden. Utöver detta har vi också medverkat på möten och träffar som vi anser vara viktiga för vårt arbete och våra medlemmar. 

Vid årets början hade LRF i Vaggeryds kommun 535 medlemmar och vid årets slut 527 medlemmar. Lokalavdelningarnas medlemsantal är Byarum-Bondstorp 189 (2022, 196), Svenarum 107 (111) och Tofteryd-Åker-Hagshult 231 (228). 

Det här kommer vi att jobba med 2024:
Fortsatt kommer vi att ha en tät dialog med Vaggeryds kommun och bevaka frågor som berör den gröna näringen. Vi kommer att bevaka aktuella frågor som uppkommer via media samt årets EU-val. Utöver detta kommer vi också fortsätta dialogen med vår beredskapsamordnare och titta på möjligheten för ett möte med alla våra medlemmar. Vi fortsätter att närvara i miljörådet, omsorgsgruppen och näringslivsrådet. 

Vi närvarar på evenemang som Frammedagen och Skillingaryds marknad i samarbete med våra lokalavdelningar. Vi närvarar även på Hushållningssällskapets sommarmöte som i år kommer att hållas i kommunen. Vi bevakar aktuella ämnen såsom järnvägen Byarum-Tenhult och andra frågor som direkt rör våra medlemmar. Vi planerar för en medlemskväll där vi får en möjlighet att direkt träffa medlemmar och diskutera aktuella frågor. Vi deltar också i de utbildningar som LRF erbjuder och som vi anser är viktiga för våra medlemmar. 

Fotnot; Har din förening haft årsmöte? Skicka in text och bild till redaktionen@skillingaryd.nu

Roger Andersson omvaldes som ordförande   [1/7]

45 medlemmar fanns på plats under årsmötet på stiftsgården Tallnäs  [2/7]

Mötesordförande Gunnar och mötessekreteraren Martina  [3/7]

Valberedningen och Lennart Gustafsson presenterar förslagen till årsmötet  [4/7]

Per-Anders och Birgitta berättade om vandringen i Nepal och visade vackra bilder på landskapet  [5/7]

  [6/7]

  [7/7]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *