Nyheter

Tommys dröm är att skapa fritidsgårdar för äldre

Nyheter Tommy Wallin började 2014 som chef för den öppna barn- och ungdomsverksamheten i Vaggeryds kommun. Det handlar om allt som har med ungdomars fritid att göra, att vara behjälplig i skolan och att hjälpa fritidsledarna.

Uppdraget är att få ungdomar att hitta sin identitet, få sina intressen tillgodosedda och att gärna lotsa dem in i föreningar.

Tommy berättar om sitt arbete och sina drömmar:

– När jag började här hade vi två väldigt undermåliga fritidsgårdar som inte alls var inbjudande, med en otrygg miljö. Nu har vi två primära lokaler, en vid torget i Skillingaryd och en i postens gamla lokal i Vaggeryd. De är öppna och ljusa och med genussmart miljö som är inkluderande för att både tjejer och killar ska trivas.

– Mellan 70–80 ungdomar kan besöka oss en fredagskväll, hälften är tjejer. Vi försöker hitta på någon aktivitet varje gång: det kan vara bakning, målning eller något annat. Musikrum, dansrum finns och mycket går i skapandets tecken. Vi försöker att kommunicera i samtal som många behöver, vi har mer tid än lärare och kurator. Föräldrarna har man ofta svårt att prata med. Vi försöker att vara det mellanledet.

– Kultur- och fritidsförvaltningen är den minsta förvaltningen med den minsta budgeten. Vi är inte den minst viktiga men det är så det blir för vi är inte en lagstyrd verksamhet, som skolan och biblioteket till exempel. Det man stryker på först är det som inte är lagstyrt och därför handlar det om att vara relevanta. Vi är viktiga, vi behövs och det krävs väldigt mycket samarbete.

– Mitt mål är att hitta på saker för seniorer, inte bara att jobba med ungdomar utan även äldre. Just ensamheten har ju identifierats under pandemin. Tänk att kunna öppna fritidsgårdar på dagarna för pensionärerna.

– En mötesplats behövs. Vi har haft tidningsläsning för äldre men många lade ifrån sig tidningarna och börjar prata i stället. Det finns en saknad av att prata med andra, en ensamhet. Mitt uppdrag ligger främst på barn och ungdomar, men jag vill bredda det.

– Jag brinner verkligen för det här att hjälpa ungdomar och det är det som är min grund. När vi var tvungna att stänga fritidsgårdarna i november förra året fick jag möjligheten att hoppa in två månaders chef för äldreomsorgen här i Skillingaryd. Då kom jag in i en helt ny värld som jag inte kunde någonting om. Hur ska vi kunna få dessa världar att mötas? Jag såg så mycket likheter mellan pensionärer och ungdomar, det är samma problematik i mångt och mycket. Ensamhet, ingen förstår mig, ingen lyssnar på mig en frustration att inte kunna göra vissa saker. Det är få förundrat och jag är så tacksam för att ha fått den här möjligheten att testa något nytt.

– Ett initiativ som gjorts tillsammans med studieförbunden är att ungdomar har lärt äldre att använda sociala medier. De har fått hjälp med att kunna kommunicera, betala räkningar och annat som äldre kan ha svårt för.

– I Värmdö har man anställt pensionärer som fritidsledare på gårdarna och fått vinster ut av det. Jag tände till på idén och hoppas att kunna göra så även här i Vaggeryds kommun – än är jag inte där, men snart så….

Tommy Wallin, chef för den öppna ungdomsverksamheten

Taggar

Dela


8 reaktioner på Tommys dröm är att skapa fritidsgårdar för äldre

Mycket bra idéer! Glad att få jobba med Tommy och alla andra på uc/ug som fastighetsägare! Hoppas fler verksamheter kan nyttja lokalerna och vi skapar ett ännu mer levande samhälle och centrum.

Vilka underbara tankar!
Så väl som att unga lär pensionärerna sociala medier hade jag i min ungdom uppskattat och lyssna på gamla historier om hur det var förr. Bägge grupperna har mycket att lära av varandra.
Hej dig Tommy!

Varför inte skapa en ”fritidsgård” som är gemensam för gymnasieungdomar och pensionärer. En tanke.

Vilken jättebra idé att låta äldre personer få ta del av denna verksamhet. En annan grupp som behöver liknande verksamhet, och som inkluderar både yngre och äldre, är personer med funktionsvariationer. För denna grupp har kommunen dessutom skyldighet enl LSS paragraf 15 att erbjuda fritidsverksamhet. Tidigare fanns det en träff på ett par timmar i månaden, men sedan några år tillbaka finns ingenting. Jobba gärna för denna glömda grupp också!

Vilken bra idé det skulle de äldre uppskatta mycket tror jag och även få in de yngre skulle lära oss alla ömsesidig respekt och hänsyn mot alla åldrar. Och vilka kunskaper som skulle kunna delas gammal historia och nya moderna skaker. Hoppas de blir en verklighet i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *