Nyheter

Tomtytan räckte inte till parkering – avtal gjordes år 2000

Nyheter I går berättade vi om att miljö- och byggnämnden fått in ett anonymt klagomål gällande parkeringsplatser till hyresgäster utmed Ljunghbergsgatan i Skillingaryd. I ett avtal signerat av kommunala bostadsbolaget Vsbo och dåvarande kommunalråd Evald Andersson för 21 år sedan ligger som grund.

Parkeringsplatser utmed Ljunghbergsgatan i Skillingaryd

Tekniska nämndens ordförande Jerry Karlsson (L) förklarar; 

– Tekniska nämnden ligger inte bakom avtalet och det är inte heller tekniska nämnden som ska ta bort parkeringarna. Dock är det så att bestämmelserna om allmän platsmark är tydliga. En gång i tiden valde man att släppa igenom bygglovet och då såg man till samhällsutvecklingen i stort när tomtytan inte räckte till för parkering. Givet att man ser till hela bilden och hur situationen var då anser jag att det var rätt, säger Jerry Karlsson (L). 

– Att parkeringssituationen är en utmaning i de allra flesta kommuner i landet råder det ingen tvekan om. Även om ambitionen är att minska bilåkandet kommer bilen som transportmedel att vara oerhört viktigt och absolut nödvändig del för en lång tid framöver i alla orter som inte har lokala busslinjer. Vi i tekniska nämnden har nu fått frågan på vårt bord och kommer att hantera detta, avrundar Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden. 

I avtalet som signerades av dåvarande kommunalråd och Vsbo finns angivet att ”I samband med nybyggnad av Venus 6 kommer erforderligt antal parkeringsplatser ej att kunna förläggas inom fastigheten. Kommunen upplåter rätt för Vsbo att nyttja del av fastigheten Pålen 1:1 för parkeringsplatser mot att Vsbo förbinder sig delta i kostnaderna för dels nyanlagd parkeringsanläggning och allmän platsmark mellan kvarteret Venus och järnvägen, dels befintlig parkeringsanläggning vid Centralplan. Vsbo deltar i kostnader för såväl anläggande som underhåll av 11 stycken parkeringsplatser vid järnvägsparken respektive 5 stycke parkeringsplatser vid centralplan”. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Tomtytan räckte inte till parkering – avtal gjordes år 2000

Jerry Karlsson (L); för 21 år sedan fanns ingen teknisk nämnd utan det var ett utskott inom kommunstyrelsen, frågan bör ställas till dem. Sen är det kommunstyrelsen uppgift att få frågan tillbaka till miljö- och byggnämnden och begära att de inleder arbetet med att ändra detaljplanen så att den överensstämmer med verkligheten som innebär att parkeringsplatserna finns för HSB och Vsbo. Det är ju det enda logiska så tar inte ned några skyltar innan dess. Låt verkligheten styra det kan ibland vara en bra utgångspunkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *