Nyheter

Tonvis med kalk gör våra sjöar bättre

Nyheter 1 771 ton kalk släpps i närheten av kommunens sjöar. Det här ger ett bra och effektivt resultat menar nämndordförande.

Arkivfoto

Kommunfullmäktige beslutade 2014 att upprätta en kalkningsplan 2015 till 2018 till våra sjöar. 15% av totalsumman betalas av kommunen och Länsstyrelsen står för 85%. Kostnaden finansieras av miljö- och byggnadsnämndens budgetram.

– Väldigt effektivt med kalkningsåtgärderna vi gör. Vi ansöker om kalkning hos Länsstyrelsen även detta året. Kommunen betalar 464 000 kronor för kalkningen men totalt ligger kostnaden på 3 miljoner för våra sjöar, säger Johnny Wackt (KD) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Två gånger om året kalkas våra sjöar, merparten av detta, 95% av arbetet, sker på höstkanten. 1 771 ton kalk sprids och av dessa görs 16 ton på våren.

– Vi har två sjöar uppe i Brandstorp där vi inte har kalkat någongång för att se effekten av kalkningen i de andra sjöarna. Visst är det skillnad och kalkningen ger en väldigt bra effekt, avslutar Johnny Wackt (KD).

Sjökalkning innebär att man strö kalk över en försurad sjö, eller helst i närliggande vattendrag, för att återställa PH-värdet. För att PH-värdet ska hålla sig på en bra nivå krävs kontinuerlig kalkning. I hela Sverige kalkas omkring 3 100 sjöar och 11 000 kilometer vattendrag.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Tonvis med kalk gör våra sjöar bättre

Den positiva effekten av kalkningen är uppenbar. Före kalkningen hade vi bara stora mörtar – efter kalkningen har vi igen mörtar i strömmingsstorlek och mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *