Nyheter

Toppväder för kanottur

Nyheter Det var många gäster på Svenarums kanotuthyrning i torsdags, bland annat ett gäng från Sävsjö och en familj från Klevshult.

John, Claes, Thomas, Mårten och Martin återförenas i Svenarum  [1/6]

Vattentäta påsar, kläder, vatten och liggunderlag packat  [2/6]

Dags att ge sig i  [3/6]

Gunilla Ljungberg hälsar välkommen  [4/6]

Gunilla visar på kartan hur man ska paddla  [5/6]

Christer, Matthias, Anton och Amelia var redo  [6/6]

En av grupperna under torsdagen var ett kompisgäng med anknytning till Sävsjö. John Hopkins från Stockholm, Claes Johansson från Göteborg, Mårten Ferbus-Maars från Stockholm, Thomas Klasson från Sävsjö, Martin Rickhag från Habo är idag utspridda i landet men har ursprung i Sävsjö och Vrigstad. 

– Vi har varit kompisar sedan gymnasiet och nu i semestertid ville vi hitta på något, berättar de. John ska gifta sig 22 augusti och detta blir lite istället för svensexa som vi skjutit upp till nästa år.
Gruppen ska paddla en sträcka som tar cirka 3,5 timmar och har lite egna aktiviteter planerade för dagen.
– Förra gången välte vi när vi skulle under en gren, så denna gången har vi vattentäta påsar för kamera med mera, fortsätter de. Vi förbereder oss på att bli blöta!

Även familjen Karlsson från Klevshult passar på att paddla denna dag. På plats fanns Christer Karlsson, Matthias Karlsson och barnen Anton och Amelia. Mor och mormor stannade dock på land och ska ta en fika på Jul Ljus i Hok medan familjen paddlar.
– Det är så fint och härligt väder, det ska bli kul, säger de.

 

Svenarums kanotuthyrning drivs av Gunilla Ljungberg som började verksamheten 1983. Det har funnits en tanke att minska uthyrningen, speciellt transport av kanoter är en stor uppgift. Tidigare erbjöd de skjuts till kanotisterna tillbaka till sina bilar, men detta försöker man få gästerna att själva ombesörja. Verksamheten börjades trappa ner men Gunilla beslutade sig för att öppna mer i år.

  Det har varit trevligt att ha något att hitta på när folk tycker det är en så trist tid, när man inte kan åka iväg och inte göra så mycket, berättar hon. 

Och det har varit populärt, Gunilla brukar alltid ha några kanoter lediga men helgtid har det varit helt fullbokat under denna sommar. De utländska turisterna saknas men det kommer desto fler inhemska. De flesta paddlar en kortare sträcka till Norrgården eller Rolstorparsjön men det finns längre turer som går ner till Värnamo. Gunilla gör dock inte allt arbete själv utan får hjälpa av sina söner Thomas och Anders och även deras barn.

– Det är mer än hobby än ett arbete, berättar Gunilla. Mina barn och barnbarn arbetar eller studerar så det går inte driva själv. Kanske ska vi ändra sträckan så att man paddlar tillbaka själv, men det får vi se.

Kanotuthyrningen är öppen ett tag till, och snart börjar skolklasserna anlända.
– Det är kul att skolorna återkommer, det berättar att de tycker det är bra, avslutar Gunilla.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *