Nyheter

Toppmodern anläggning invigdes

Nyheter Under förmiddagen invigde Svenska Retursystem sin toppmoderna anläggning på Stigamo som möjliggör mer hållbara och effektiva flöden av landets livsmedel.

  [1/30]

  [2/30]

  [3/30]

  [4/30]

  [5/30]

  [6/30]

  [7/30]

  [8/30]

  [9/30]

  [10/30]

  [11/30]

  [12/30]

Bandet hölls upp...  [13/30]

...och klipptes  [14/30]

  [15/30]

  [16/30]

  [17/30]

Kommuntrio på plats, Johan Thorsell, Mats Oskarsson och Roger Ödebrink  [18/30]

  [19/30]

Ska snart in i processen...  [20/30]

...som börjar här  [21/30]

  [22/30]

Lådor som dagligvaruhandeln använder  [23/30]

Övervakningsstation  [24/30]

Daniel berättar om hur processen fungerar  [25/30]

  [26/30]

Pallar tvättades  [27/30]

Rena lagret  [28/30]

Självgående truckar, 13 till antalet, såg till att ställa allt rätt  [29/30]

På taket finns en av landets största solcellsanläggning och representanter från bolaget berättade under invigningen att i dag är det "Biologiska mångfaldens dag" och här utanför har vi gjort ett smörgåsbord för våra djur  [30/30]

Leverantörer, transportörer, kunder och kommunens representer fanns på plats när Svenska Retursystem på Stigamo i norra delen av kommunen invigdes. 

Daniel Jakobsson, platschef för den toppmoderna anläggningen, berättar innan invigningsbandet skulle klippas:
– Äntligen dags att inviga. 1997 grundades Retursystem för att öka hållbarheten. Jag tror inte att man då skulle inse hur mycket som skulle besparas. Här i Vaggeryd blir anläggningen viktig. Vi har fokus på hållbarhet för den svenska livsmedelsindustrin och på taket har vi en av landets största solcellsanläggningar. 

LÄS MER:  Länets största anläggning av solceller har invigts

Hans Byström, inköpschef, berättar att det inte var någon slump att Svenska Retursystem hamnade i Vaggeryds kommun.
– Här ligger vi logistiskt väldigt bra och kommunen har en stor förtjänst av att vi är här. Ylab och Infrahubs har haft viktiga underleverantörer i området. Geografin är förstås viktig, men engagemanget från kommunen är också en stor del då det fanns detaljplan klar och vi snabbt kunde börja bygga. Utan Vaggeryd kommuns engagemang så hade vi kanske inte varit här. 

Johan Thorsell, kommunens näringslivschef, berättar:
– 15 juni 2021 kom ett första intressemejl om att etablera sig här. De här tre åren har varit en spännande resa, det här känts väldigt bra. Svenska Retursystem är en stark profil och kompletterar verksamheten här på Stigamo. Vi ska vara enkla och snabba i kontakten. Vi blev hetaste affärskommunen förra året, vi har ett bra företagsklimat och ni bidrar i stort till vår utveckling i kommunen. Vi önskar er lycka till och varmt välkomna till vår kommun. 

Svenska och danska leverantörer höll tal innan Daniel Jakobsson tog vid igen: 

– Utan er hade vi inte stått här i dag. 

Bandet klipptes av Svenska Retursystem och följdes av en stor applåd. 

En rundvandring gjordes runt den helautomatiserade tvättanläggningen. Vi tog rygg på Daniel Jakobsson som berättar: 

– 1 maj 2023 tog vi över fastigheten och vi startade upp första produktionen här runt årskiftet. Vi har fått en väldigt fin anläggning, helautomatiserad från början till slut. Lådorna som vi tvättar har innehållit det mesta, mejeriprodukter, frukt, grönt och kött. Om processen hade varit en singellåda tar tvättprocessen några minuter, nästan lättare att beskriva att vi tvättar 3 000 lådor i timmen. 

Höga travor med lådor och pallar finns klart för tvätt och först tar roboten och delar på staplarna och lägger en och en på bandet. Lådorna vänds upp och ned för att tömma eventuellt kvarvarande innehåll. In i sköljen som är ett bad och löser upp eventuella etiketter på lådan. Efter badet så tvättas det. En robot vänder sedan tillbaka lådan på ”rätt håll” efter processen. En scanning görs för att se om det är någon metall på lådan, om det är så ”spottar den ut” den på ett band och följer således inte i fortsatt process. En ny scanning genomförs för att kvalitetssäkra tvättningen, kanske är en bygel som är trasig eller något annat, om det skulle vara så faller lådan ut på ett annat band som går till en manuell kontrollzon. 

När lådorna och pallarna genomgått samtliga steg finns det 13 självgående truckar som lagrar det nytvättade på utleveranssidan. 

I ett pressmeddelande under morgonen meddelade Svenska Retursystem det här:

–Vårt cirkulära system hjälper till att göra livsmedelskedjan robust och effektiv, samtidigt som vi bidrar till att minska livsmedelsbranschens klimatpåverkan. Med den nya anläggningen i Vaggeryd ökar vi vår kapacitet och möjliggör en fortsatt hållbar tillväxt för hela branschen, säger Anders Jaresjö, operativ chef på Svenska Retursystem.

En betydande andel av Sveriges leveranser av livsmedel distribueras i SRS (reds anm; Svenska Retursystem) cirkulära lastbärare som används om och om igen. Årligen hanterar systemet cirka 174 miljoner lådor och 10 miljoner pallar som tvättas och kontrolleras i logistikanläggningar runt om i Sverige. I takt med att allt fler företag vill gå över till ett mer automatiserat och hållbart sätt att hantera och distribuera sina livsmedel växer systemet. För att möta den ökade efterfrågan har SRS byggt en ny logistikanläggning i Vaggeryd.

– Vi är så stolta över vår toppmoderna anläggning som är byggd för framtiden. Då Vaggeryd är en viktig logistisk knutpunkt säkerställer vi att vi transporterar våra pallar och lådor så korta sträckor som möjligt. Vi har också ett av Sveriges största solcellstak som producerar stora mängder grön el, säger Daniel Jakobsson, platschef på anläggningen i Vaggeryd.

Om den nya anläggningen

  • Effektivitet och hållbarhet
    Anläggningen har en kapacitet att tvätta motsvarande 70 miljoner lådor och 4 miljoner pallar per år. Den energieffektiva byggnaden värms upp av återvunnen värme från tvättprocessen.
  • Smartare transporter
    Vaggeryd är en viktig logistisk knutpunkt. Placeringen innebär färre och kortare transporter, vilket leder till minskad klimatpåverkan för hela branschen.
  • Ett av Sveriges största solcellstak
    Anläggningen är försedd med ett av landets största solcellstak som beräknas producera 3,7 GWh, vilket motsvarar hushållselen för 750 svenska villor. Elproduktionen används i driften av den egna verksamheten, men på sikt finns potential att kunna erbjuda laddning för ellastbilar och produktion av vätgas.
Taggar

Dela


1 reaktion på Toppmodern anläggning invigdes

Så trevligt att se värdeskapande i form av modern industriteknik och inte bara lager på Stigamo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *