Nyheter

Torghandel för f-skattare eller inte?

Nyheter När kommunstyrelsen lade sista handen över de lokala ordningsföreskrifterna innan beslut i kommunfullmäktige blev det ett tillägg gällande f-skattare och torghandel.

Arkivbild från torgförsäljning i Skillingaryd

De allmänna lokala ordningsföreskrifterna och de lokala föreskrifterna för torghandeln i kommunen har några år på nacken och behövde fräschas upp. Samtliga nämnder har fått tycka till i remissvar innan kommunstyrelsen lägger sista handen på förslaget som kommunfullmäktige snart kommer att besluta om. 

Vid kommunstyrelsen sammanträde förra veckan lades ytterligare ett förslag till föreskrifterna. Gert Jonsson (M), ordförande:
– Vi har lagt till Magnus Thelin (L):s yrkande gällande torghandel och att vid bedömning av tekniska kontoret kan kravet på F-skatt frångås. Det var en del diskussioner, men vi var överens om att klubba ordningsföreskrifterna med detta tillägg. 

Thomas Axelsson (KD):
– Det finns utländska marknadsknallar som inte har F-skattsedel och har sina firmor registrerade utomlands. Det andra vi diskuterade var att de egna butikerna: om de ville ställa ut ett stånd utanför sin butik så måste de också ha ett tillstånd från polisen. Det tyckte vi inte var optimalt. 

Kenth Williamsson (S);
– Vi följer SKR (reds anm; Sveriges kommuner och regioner) rekommendationer och finns det skäl kan vi frångå.

Kommunfullmäktige ska framöver besluta om uppdatering i lokala ordningsföreskrifter med följande justerade paragrafer:

Ridning i motionsspår övergår till lokala trafikföreskrifter.
Text om uthyrning av enpersonsfordon tillkommer.
Text tillkommer under torghandelsföreskrifter, med krav på F-skattebevis men efter bedömning av tekniska kontoret kan kravet på F-skatt frångås.
Kommunala skolgårdar (ej förskolegårdar) blir offentliga platser efter verksamhetstid, det vill säga mellan klockan klockan 18 och 22 på vardagar samt på helger mellan klockan 08 och 22.
Gruppbostäder inkluderas i paragrafen gällande fyrverkerier.
Reviderade höjder för markiser, flaggor och skyltar över gång, cykel- och körbana.
Fortsatt krav på adressnummerskyltar samt nytillkommet krav gällande förtäring av lustgas på offentlig plats.
Användning av pyrotekniska varor tillåts bara på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton mellan klockan 18 till 24 samt påskdagen, första maj och nyårsdagen mellan klockan 00 och 01. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *