Nyheter

Trädgårdsföreningen firar 90 år

Nyheter På lördag den 21 augusti anordnar Vaggeryds Trädgårdsförening en jubileumsdag på Byarums Hembygdsgård med försäljning av växter, fröer, smide, svamp, cortenkrukor, ägg, vindruvor och mycket annat.

– Som så många andra så har vi gått och våndats över restriktionerna och inte riktigt vetat hur vi ska kunna göra. Nu när restriktionerna har ändrats så blev det lite bråttom, men vi har ändå lyckats få ihop en hel del försäljare. Annars hade vi ju lite mer storslagna planer från början. Många växtförsäljare bokar ju upp sig långt i förväg, men vi har fått tag i flera försäljare som tillverkar trädgårdsdekorationer, säljer växter och annat som har någon koppling till trädgård, berättar Suzanne Vidja som är sekreterare i föreningen och har varit med i styrelsen sedan 2016.

– Trädgårdsföreningen har ju varit med på hembygdsföreningens skördefest de senaste åren och då har vi haft tävling med den tyngsta pumpan. Folk har nu hört av sig och frågat om vi inte ska ha någon pumpatävling, så på begäran så kommer vi även att ha det på lördag. Har du en stor pumpa hemma som du vill vara med och tävla med, ta med den så kan du vara med i tävlingen, fortsätter Suzanne.

– Det är ju hembygdsföreningens sista helg de har hembygdsgården öppen så fiket är öppet som vanligt, även hantverksboden.

Vaggeryds Trädgårdsförening har alltså funnits i 90 år och startades 1931. Här följer lite historia:

I en jubileumsskrift från 1991 då föreningen firade 60 år kunden man läsa om hur föreningen startades.

”Tiderna var hårda och det gällde att till den dagliga kosten bidra med vad matnyttigt trädgården kunde ge. Här var det inte fråga om vackra gräsmattor eller välansade blomsterrabatter, nej, det fick lov att vara matnyttigt till exempel potatisland, köksland, bärbuskar och fruktträd. Ja, många fruktträd, men si de där äpplena de blev ju så herrans små och ynkliga, och mycke med skorv och annat otyg härjade bland frukterna. Men det skulle bli annat av.”

1930 utlyste trädgårdsmästare Gunnar Berge från Jönköping ett möte i Vaggeryds kyrksal den 10 november där han talade om nödvändigheten att sköta våra odlingar med gödsling, beskärning och besprutning sådde han ett frö, som skulle växa till en kraftig planta som fick namnet Vaggeryds Trädgårdsförening. En interimsstyrelse valdes och bestod av ordförande och kassör Sixten Fritzell, vice ordförande J.A Breding, sekreterare Hugo Johansson, suppleanter Johan Svensson och Erik Svensson.

Inträdesavgiften bestämdes till en krona samt en årsavgift med 50 öre per medlem.

Några intressanta årtal:

1939 tog Vaggeryds Trädgårdsförening hem första pris vid en fruktutställning i Värnamo.

1956 firade föreningen 25 år och medlemmarna med damer (!) hade inbjudits till Centrums B-sal på supé med högtidstal av trädgårdskonsulent Gunnar Bergfeldt.

1967 köptes en såmaskin och en gallervält in till föreningen för att handhas och utlånas till medlemmarna.

1981 firade föreningen sin 50-åriga tillvaro med en festlighet i Hjortsjöskolans matsal med besök av Lars Erik Samuelsson och Gunnar Bergfeldt. Cirka 150 personer var närvarande.

1991 hade år 1991 cirka 575 medlemmar.

Jubileumsskriften skrevs den 5 oktober 1991 av Bertil Berg.

Arkivbild från 2018

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *