Nyheter

Träffpunkt Kylås bygger för framtiden

Nyheter Vi har träffat de ideella krafterna i föreningen som bygger nya samlingspunkten för hela bygden

Inne i stugan finns det gott om plats  [1/10]

Richard Nordenstam och Göran Svensson  [2/10]

På loftet blir det förråd  [3/10]

Martin Andreasson och Richard Nordenstam. Bakom Martin har toaletter och dusch byggts  [4/10]

Framtiden ser ljus ut  [5/10]

För 12 år sedan köptes snökanonen in, den kan inom några månader, börja jobba i backen  [6/10]

Göran Svensson ser en utvecklingspotential  [7/10]

Stugan i Kylås  [8/10]

Vid sidan om stugan har det jämnats ut och finns plats för kommande korvgrillningar  [9/10]

Richard Nordenstam  [10/10]

Den nybyggda värmestugan ser relativt liten ut vid slalombackens nedre del när man kommer till parkeringen. När man öppnar dörren är det något helt annat och här kommer många få plats i Kylås nya träffpunkt. I början av maj började bygget av stugan och den planeras vara klar när skidsäsongen startar.

– Det går bra med bygget. Enbart fönstren och golvet ska göras av firman, annars är det ideella krafter som ser till att vi får en bra stuga att samlas i, berättar Martin Andreasson.

I tre grupper med 6 – 8 arbetare samt en servicegrupp som fixar maten jobbar onsdagar och lördagar för att stugan ska vara klar till säsongen börjar. 1,6 miljoner kronor i bidrag har erhållits av Leader och 500 000 kronor från kultur- och fritidsförvaltningen.

– Bidragen räcker till stugan, sen har vi egna sponsorer som hjälper oss med inventariet, säger Martin.

Förvaltningschefen Göran Svensson är på plats i Kylås under tisdagsmorgonen och berättar att det inte är unikt att föreningar i kommunen tar egna initiativ. Det som är speciellt här är att anläggningen är byggd för alla och inte enbart föreningsmedlemmarna. Alla som väljer Kylås som träffpunkt ska kunna använda stugan.

– Rent historiskt är det få i föreningen som åker skidor. Liften byggdes i mitten av 80-talet och verksamheten försvann lite med tanke på de dåliga vintrarna som var. När vi satsade på snökanon för 12 år sedan fick vi ekonomi till att dra runt det. 10% av intäkterna från liftkorten går till barnhem i Rumänien och intäkten från liftkortshållaren går oavkortat till Samhjälp.  Vi är en bra blandning med åldrar i föreningen, där man i styrelsen får sitta om man är 15 – 40 år. Alla kanske inte kan, eller vill, hjälpa till med skiduthyrning eller liften. Vi har andra talanger i bygden och få hit en traktor mitt i natten för att hjälpa till med något är inga som helst problem. Alla kan hjälpa till med något, berättar Richard Nordenstam från Ålaryd.

65 medlemmar finns i föreningen där det under vintertid engagerar samtliga. Från liftskötsel, snötillverkning till servering. Den nybyggda stugan ökar nu upp möjligheterna för föreningen.

– Det här blir en samlingslokal för bygden och vi kommer att ha verksamhet här även på sommarhalvåret. Vi har byggt dusch, toalett och stor samlingslokal där man kan äta sin medhavda matsäck. Oklart vad vi ska ha på övervåningen, eftersom den inte är handikappanpassad…än, så blir det förråd till en början, menar Martin.

Det finns även möjligheter för föreningen att förlänga själva slalombacken. Kommunen har förberett med att hugga ner skogen och backen kan således förlängas 300 meter med totalt 40 meters fallhöjd.

– Här finns utvecklingspotential, avrundar förvaltningschef Göran Svensson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *