Nyheter

Trafiksäkra väg vid skola

Nyheter I ett brev till kommunen vädjar förälder på Jönköpingsvägen i Vaggeryd att något kring trafiksäkerheten måste göras. Tidigare avsatta pengar till trafiksäkerheten togs bort

Vägen vid skolan i Vaggeryd måste trafiksäkras

I mailet står det att ”Utanför vårt hus är det 30-sträcka eftersom Hjortsjöskolan ligger här. Jag skulle vilja framföra att det är en stor trafikfara på denna sträcka. I och med att det är en skola så innebär det att denna sträckan präglas av många barn. Därav hastigheten. Problemet är att det är långt ifrån alla som följer den här trafikregeln. Jag skulle önska, och garanterat många med mig, att något gjordes åt detta problem. Fartkamera? Farthinder? Annan lösning? Eller ska det behövas en olycka innan något görs åt saken? Dagligen är det mängder med fordon som kör alldeles för fort. Det är allt från stora lastbilar till små bilar. Värst är fordon från diverse olika företag, till och med traktorer kör för snabbt. Eftersom jag har små barn ser jag ett stort intresse i att något görs åt detta. Vi har bott här i åtta år nu och vi börjar tröttna rejält. Agera!”

I december 2019 beslutade tekniska nämnden att göra om den skolväg barnen använder genom att göra en chikan och en yta i mitten av vägen för gångtrafikanter, likt den som är intill Fågelforsskolan i Skillingaryd. Tekniska nämnden föreslog då kommunstyrelsen att nyttja avsatta medel och halva pengen, 450 000 kronor, skulle Trafikverket medfinansiera. Men det var då. Pengen som skulle gått till trafiksäkerhet togs bort i budgetberedningen.

– Vi hade med pengar i budgeten för att kunna söka medfinansiering av Trafikverket vilket är möjligt i denna typ av projekt. Budgetberedningen strök dessa pengar då de inte ansåg att åtgärden var nödvändig. Vi hävdar fortfarande att den behövs, säger Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen menar att frågan kommer säkert upp och att det är tekniska nämnden som äskar pengar av budgetberedningen.

Här finns artikeln om att ombyggnationen skulle göras

Taggar

Dela


6 reaktioner på Trafiksäkra väg vid skola

Tycker de är konstigt att när de är vägarbete så ska de sänkas hastigheter och göras vägbulor och cementväggar. Men våra barn ska bara gå över vägen utan övergångsställe. Är våra bara och framtid inte värda mer? Kan tänka mig att lägga mer i skatt om ni gör vägbulor vid skolor och 30 kilometer i timmen vid alla skolor!
Våra barn ska väll också komma hem levande. Men i detta samhälle som växer fram så ha alla så himla bråttom. Ska bara komma från punkt a till b så fort som möjligt och ligga så närapå alla bilar. För er som har så hiskeligt bråttom jämt och ständigt, åk i tid och planerar!

Vid Åvikens förskola uppe på Södra Park är det fri fart som gäller trots att det är 30. Högst 20 procent håller gällande hastighet. Otroligt att så många som bor på Södra Park struntar i hastigheten. I de flesta andra kommuner har man farthinder utanför förskolor men det går ju inte i vår kommun. Här hänvisar kommunalrådet till folks goda vilja. Otroligt dumt att bara blunda för problemet. Polisen har haft två kontroller utan att det har gett något resultat. Undra på det när man ställer upp tre polisbilar väl synliga för trafikanterna. Konstigt att man inte annonserade i förväg om kontrollen så att ingen skulle åka fast. Något måste tydligen hända på ”Södra Park motorväg” innan kommunen gör något.

Kan man inte ställa frågan till polisen om tätare fartkontroller?
Sedan är ju skyltningen helt fel vid skolan.
30 ska ju gälla från förskolan och förbi Götaforsskolan.

Detsamma gäller även Storgatan. 50-sträcka med mycket trafik förbi Nyckelpigans förskola. Här ska även äldre barn passera till och från Hjortsjöskolan, sporthallen etcetera utan minsta tecken till farthinder. Även som vuxen utsätter man sig för fara när vägen måste korsas. I vinter har inte ens ena sidan av vägen skottats. Många blåser på bra där också. Gångtrafikanter är inte intressanta i vår kommun, tydligen.

Samma sak på Jönköpingsvägen vid Götafors-skolan. Folk kör som idioter. Förbi Slättens förskola borde man verkligen sänka hastigheten till 30. Det är inte rimligt med 50 förbi en förskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *