Nyheter

Trägolv och ny matta i Åker

Nyheter Förra året togs heltäckningsmattan bort i Åkers kyrka, det gamla trägolvet pryder kyrkan, och den unika kyrkmattan på plats

Trägolvet har tagits fram  [1/3]

Den över 40 år gamla heltäckningsmattan har ersatts av en vacker...  [2/3]

...och unik matta från Kinna  [3/3]

– Mattan på kyrkgolvet var väldigt sliten och upptorkad så det var ett stort behov av att göra om, vi tror den har varit på plats sedan 1976, så det var dags, berättar Lars-Henrik Olsson som är kyrkvaktmästare när han öppnar dörren till Åkers kyrka.

Fastighetsgruppen, som tillsattes för två år sedan bestående av Lars-Henrik Olsson, Maria Åberg, Pia Jonsson, Anna-Karin Danielsson, Ingvar Ekh, Knut Edvinsson, Jan Gunnargård och Ulf Svensson började sitt arbete. Heltäckningsmattan togs bort och mängder med spikarna i masoniten öppnade upp för det gamla trägolvet att pryda kyrkan. I altargången har en ny, unik för Åkers kyrka, matta inköpts.

– Att ta bort masoniten och alla spikarna tog en vecka. Osannolikt mycket spik, om vi räknar enkelt så var det en spik var tionde centimeter i masoniten och vi har nog plockat bort 100 kvadratmeter heltäckningsmatta, så närmare 100 000 spikar tog jag och Ingvar Ekh bort, berättar Jan Gunnargård.

– I arbetsgruppen fattade vi tycke för den vackra mattan som nu är specialgjord för Åkers kyrka. Den är gjord av naturmaterial och uppspänd, så den inte kan flytta på sig eller att den viker upp sig så man snubblar. Den passar väldigt bra här tillsammans med det gamla trägolvet, kommenterar Lars-Henrik Olsson.

När heltäckningsmattan togs bort ser man var de nedersta bänkraderna har varit och kyrkvärdsbänken på kyrkans högra sida funnits.

Nya mattan fram till altaret

Fakta om Åkers kyrka;

1843 – 1845 Kyrkan uppfördes av byggmästare Peter Petersson i Två. Ritningarna upprättades år 1838. Ursprungligen var kyrkan spåntäckta och plåttäckningnen tillkommer 1898.

1854 Orgeln byggs av J N E&C Söderling. Orgelfasaden är utförd efter ritning av Johan Fredrik Åbom.

1893 Järnkaminer installeras.

1898 Den ursprungliga spåntäckningen ersätts med svartmålad skivtäckning av plåt.

1909 En ny dopfunt tillkommer och är utförd av konstnären Erik Sand Strängnäs och är utförd av ek med fat av mässing.

1911 Altarringen kläs om av C J Rolander från Klevshult.

1924 En ny dörröppning tas upp i sakristians yttervägg.

1938 En exteriör och interiör restaurering genomförs under ledning av arkitekt Paul Boberg och huvudentreprenörer var byggmästare Ernst Almqvist, Skillingaryd, och Carl Carlsson, Vaggeryd. De utförda arbeten omfattar takplåten som målas med svart färg, predikstolens trappa blir ny, antalet bänkar minskas och de kvarvarande får bekvämare sittbänkar och bänkfasaderna bibehålls, korfönstren glasas om med antikglas, uppvärmningen ersätts med lågtryckångssystem och kyrkan får elinstallation. Samtidigt byggs en läktarunderbyggnad med sammanträdesrum och skrudkammare. Sammanträdesrummet fick ett fernissat golv, varmgula väggar och rött tak. Vid den södra ingången tillkommer ett vindfång. I vapenhuset görs en ny trappa och en bänk tillkommer. Orgelverket ersätts med nytt. Ommålning interiört då all gammal avfärgning avlägsnades på murväggar och avfärgades i en varm färgton. Alla träytor oljemålades och äldre förgyllning bevarades och bättrades. En ny altarmålning föreställande ”Herdarnas tillbedjan” utförs av konstnären Kåge Liefwendahl och i absidvalvet utför konstnären Torsten Hjelm en dekormålning föreställande ”Kristi uppståndelse”. Ett äldre krucifix sätts upp på den södra väggen, mitt emot predikstolen. I samband med arbeten plockades golvet upp i kyrkan och en undersökning utfördes vilket visade att den nuvarande kyrkobyggnaden föregåtts av två andra kyrkobyggnader.

1942 Konservatorsarbeten på ett krucifix.

1961 Kyrktaket skrapas och rostig plåt ersätts. Taket ommålas med svart kulör. Lanterintaket kläs med kopparplåt och stuprören ersätts med nya av koppar, hängrännor och stuprör på kyrkan i övrigt ersätts samtidigt men där av galvaniserad plåt.

1970 Bänkvärme installeras.

1971 Exteriört underhåll görs och kyrkan målas om.

1976 En ombyggnad och ommålning utförs efter program av arkitekt Anders Berglund. De arbeten som utförs är att den främre bänkraden kortas och utrustas med sitt- och ryggdynor. Den bakre bänkraden tas bort. En ny handikapptoalett tillkommer i vapenhuset och i samband med detta dras vatten och avlopp in i kyrkan. Interiören målas i en ljusblå och mellanblå kulör. Bänksäten och ryggbräden målas i rostrött. En ny kororgel tillkommer.

1985 Taket läggs om. Den gamla takplåten ersätts med ny plastbelagd stålplåt, svart kulör. Den altarmålning som funnits i den gamla kyrkan och som på olika vägar hamnat i Skillingaryds kyrka återkommer nu till Åkers kyrka och sätts upp i vapenhuset.

1992 Plåttaket renoveras. Torntaket hade stora skador härrörande från omfattande vattenläckage. Kyrkans fönster var även de i behov av underhåll och tornet och fönstren åtgärdades samtidigt som tornet putsats om.

1999 Altarmålningen konserveras.

2015 Samtliga plåttak målas, dock ej taket på sakristian. Takfoten målas med linoljefärg, dock ej takfoten på sakristia. Träpanelen och smidesräcket på lanternin målas. Korset på långhuset renoveras och målas och fönster på torn målas. På södra sidan bättringsmålas sex stycken fönster.

2016 Plåttaket på sakristian målas. Nya elradiatorer och bänkvärmare installeras och nytt styrsystem likaså.

Nya mattan som pryder Åkers Kyrka är gjorde av Kasthalls fabrik i Kinna. Varje matta är unikt hantverk och tillverkades i fabriken som funnits i Kinna sida 1889. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Trägolv och ny matta i Åker

Jättebra reportage Sara! Måste bara justera en siffra, antalet utdragna spikar fickpengar nolla för mycket – rätt ska ju va’ rätt – så10000 är den ung rätta siffran.
/Jan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *