Nyheter

Trångboddheten bland barn ökar i kommunen

Nyheter Närmare hälften av alla barn i Vaggeryds kommun som bor i flerbostadshus bor trångt. Detta visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Trångboddheten ökar i Sverige som helhet, även om det skiljer en del mellan olika regioner. Vaggeryd följer strömmen och totalt finns 233 trångbodda barn i kommunen enligt den senaste statistiken, att jämföra med 165 år 2012. Med trångboddhet menas här att det bor fler än två personer i något av lägenhetens sovrum.

I ett pressmeddelande från SCB berättar man att trångboddheten är störst bland utrikesfödda, och allra störst bland dem som är födda utanför Europa. I Vaggeryds kommun är trångboddheten 11,8 procent bland Sverigefödda men så hög som 57,2 procent bland dem som är födda i Afrika.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Trångboddheten bland barn ökar i kommunen

Rut: Det är därför vi har hyresbidrag och bistånd. Har man inte råd ska man inte skämmas för att använda det sociala skyddsnätet hos kommunen. Kan inte tänka mig att de nekar en storbarnsfamilj som har knaper ekonomi.

Hyrorna är oskäligt höga. Många har inget annat val än att klämma ihop sig så gott det hår. Och värre lär det bli nästa år.

Kommentar till CG: Att jämföra trångboddheten i Stockholm (och framför allt innerstaden) med dess begränsade yta och i princip obegränsad efterfrågan med en landsort där kommunen i princip skänker bort mark för att få den bebyggd är väl kanske inte helt rättvist.

Visst kan man bo med utedass också, denna lyx behöver kanske inte heller vara självklar. Och så vidare.

Eller så kan man stanna upp och fundera på vad trångboddheten får för konsekvenser. Får barnen till exempel studiero för läxor? Tveksamt. Tid för återhämtning och reflektion om det inte någonstans där han eller hon kan vara själv en stund om det behövs?

Borde vara självklart med ett rum per barn idag. Vsbo får väl isåfall slå ihop mindre lägenheter så att barnfamiljerna med många barn kan få en dräglig tillvaro. Det måste vi ha råd med!

Det hjälper inte om man har pengar om det inte finns lägenheter
Barn vill kunna träffa kompisar (mycket bättre än att de är hemma än att hamnar i gäng)
Utbudet i Skillingaryd är magert
Finns säkert flera som har stora hus som som kan tänka sig en lägenhet

Det är extremt svårt att få tag i större lägenheter. När exempelvis TOR byggdes byggdes bara 2:or och 3:or. Antalet 4:or och större i VSBOs bestånd är anmärkningsvärt få, och de blir väldigt sällan lediga. Det betyder, att har man fler än 2 barn är det väldigt vanligt att vara trångbodd.

”H” – vem du nu är! Tre rum x två personer per rum blir sex personer. Men två rum x två personer blir fyra personer, det har du rätt i. Vårt första boende när vi flyttat till Sverige var tre personer i en etta med minimalt kök och badrum. Det går bra, och man behöver inte gnälla. I Stockholm är många så glada över en enrummare att de betalar miljonbelopp för en sådan. Men som sagt – det är väl bara att skaffa sig ett större boende om man vill och har råd. Om man inte kan få det precis där man vill får det väl bli någon annanstans. Om man inte har råd – ja då måste man anpassa sig till detta faktum.

Fler än två i ett sovrum beror inte bara på hur många rum man har utan också på hur dessa rum disponeras. Man kan ju packa samman många boende i ett enda rum och sedan använda övriga rum för andra ändamål. Den delen är de boendes egna val. Om man sedan inte har tillräckligt många rum – då får man väl jobba på att skaffa sig en större lägenhet. Man vet vilka ekonomiska förutsättningar man har, hur mycket man tjänar och hur man disponerar den inkomsten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *