Nyheter

Tre miljoner minus i nämnd

Nyheter När barn- och utbildningsnämnden gjorde sitt bokslut hamnade man på 3 miljoner kronor minus under 2020. Ett minusresultat som framför allt beror på att kommunens elever väljer annan skola.

Arkivbild från förskola

De tunga posterna som gör att nämnden gör ett minus 2020 beror på att många gymnasieelever väljer annan skola än Fenix samt ett tappad bidrag av flyktingpeng.

– Vi lyckades nästan i stort sett, däremot ser man i gymnasieskolan och vuxenskolan att dessa har ökat. Det är svårt att veta innan sommaren hur många som kommer in i Jönköping. Det var också ett bidrag som inte kom när det gäller flyktingpengen. Tre miljoner kronor låter kanske mycket, men det är 0,4 procent av budgeten så det är inte så mycket egentligen, berättar Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Totalt sett har nämnden en budget på nästan 412 miljoner kronor och avvikelsen noteras till minus 3 066 000 kronor. De poster som sticker ut är gymnasieskolan på 4,4 miljoner kronor och grundskolan 2,7 miljoner kronor. Bokslutet för förra året blev 414,9 miljoner kronor. Bland de rader som finns på pluskontot för året noteras förskolan med 3,3 miljoner kronor.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Tre miljoner minus i nämnd

Då förstår jag bättre vad du menar. Tyvärr kan ju barnen inte välja hur de vill. Vaggeryd skriver ju inte avtal med grannkommunerna så om en utbildning finns på Fenix så kommer de sist i kön till den utbildningen på annan ort. Det är bara utbildningar som inte finns på Fenix som våra ungdomar har chans att gå någon annanstans. Riktigt illa agerat och verkligen inte gjort med hänsyn till ungdomarna.

Vi har två aktiva samverkansavtal med såväl Jönköping som GGVV kommunerna. De här avtalen har funnits under mycket lång tid.

Per-Erik Lorentzon
Skolchef

Åtgärdar vad? Ska inte ungdomarna fritt kunna välja skola? De är väl inte kommunens ägodel?

Johanna en åtgärd kan ju vara att man budgetar för att elever väljer exempelvis natur i nån av städerna. Som det är nu budgeterar man att alla som läser natur väljer Fenix. Har man åtgärdat detta behöver det inte bli minus.

Nej Peppe så går det verkligen inte till. Var har du fått den uppgiften ifrån?

Per-Erik Lorentzon
Skolchef

Per-Erik det är ett enkelt räkneexempel från min sida, Fenix får en budget utifrån ett visst antal elever. När det inte blir det antalet elever, är det ju då självklart att barn- och utbildningsnämnden får högre kostnad i form av skolpeng till annan kommun. Budget måste ju sättas utifrån prognoser så om Fenix tror att 18 ska läsa ett visst program lägger man sin budget utifrån det och ser till att ha behörighet och materiel. Fast om tio bara börjar så blir det ju fel. Du har ju själv varit rektor på Fenix så du borde ju veta. Jag ser gärna att Fenix har hur mycket elever som helst för jag tycker det är en skola som är bra, men vi diskuterar i denna tråd att elever som väljer annan kommun ger minus i resultaträkningen och det borde ju gå att åtgärda om man sätter budget på annat sätt.

Att elever väljer andra program än Fenix är ju ganska naturligt eftersom inte Fenix erbjuder fordon eller kock exempelvis. De programmen kostar nog mer att ha än det minus som är. Det som skulle vara mer intressant och veta är om elever väljer program som finns på Fenix för andra kommuner och då hur vi åtgärdar detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *