Nyheter

Tre pilotskolor mäter matsvinn

Nyheter Naturvårdsverket beviljade kommunen pengar för att minska matsvinnet fram till år 2023.

Arkivfoto

– Vi tyckte det är väldigt spännande att ha börjat arbeta med att minska matsvinnet i Vaggeryds kommun. Vi har beviljats pengar från Naturvårdsverket för arbetet som kommer att pågå fram till år 2023, så det är ett långsiktigt arbete som nu är uppstartat, säger Lina Larsson, miljöstrateg på Vaggeryds kommun.

Ett mål är antaget i kommunen om att minska matsvinnet med 20% på äldreboende, skolor och förskolor. Naturvårdsverket har lämnat 240 000 kronor i bidrag för att under mer än fyra år kunna arbeta med att minska matsvinnet inom kommunal verksamhet. Projektet kommer dels att innebära att kost-, förskole- och omvårdnadspersonal tillsammans arbetar för att minska matsvinnet i alla led. Det kan handla om inköp, planering, tillagning, förvarningen och slutligen servering.

– Under perioden januari till juni är det tre pilotskolor och förskolor som mäter matsvinnet varje dag. Det gäller både tallriks-, serverings- och tilltagningssvinn enligt Livsmedelsverkets metod. Detta ska sedan utvärderas för att sedan föras in i resterande skolor och förskolor under hösten i år, säger Lina Larsson.

Med tanke på matsvinn och klimat meddelar Bondstorps skola att eleverna var väldigt besvikna under ”Earth Week” som är klimatveckan på skolorna i kommunen. Mycket vegansk mat serverades och skolan har aldrig slängt så mycket mat som under denna veckan.

– Bondstorp skola ingår inte i vårt pilotprojekt att mäta matsvinnet så jag kan tyvärr inte kommentera huruvida de slängt mycket mat eller inte under vecka 13. En utvärdering av ”Earth Week” matsedeln har ännu inte gjorts men kommer att utvärderas på samma sätt som alla matsedlar görs, avslutar Lina Larsson.

Enligt Livsmedelsverkets siffror slänger varje svensk i genomsnitt 19 kilo mat per år och 26 kilo dryck hälls ut i slasken, så varje kommuninvånare får fundera över sitt matsvinn både hemma, arbetsplatsen och under lunchrestaurangbesöket framöver…

Taggar

Dela


2 reaktioner på Tre pilotskolor mäter matsvinn

Vad är det som säger att det måste vara vegansk mat på Earth week? Transporterat från långtbortistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *