Nyheter

Trendbrott i försörjningsstödet

Nyheter Kommunstyrelsens indelade budgetuppföljning blev presenterat och trendbrott har analyserats när det gäller försörjningsstöd

Trendbrott i försörjningsstödet

– Vi har ett stort konto i kommunstyrelsen och vi ville se det mer uppdelat och det fick vi. Eftersom det var en tuff uppföljning när det gäller första tertialet ser vi nu ett trendbrott vad gäller försörjningsstöd. Trenden är bruten och den är inte lika ”ettrig”. Vi är inte värst i länet när det gäller arbetslöshetssiffror och det har skett en förändring. Det känns som att vi har fått lite luft under vingarna. Man får uttala sig med en viss försiktighet men alla trender ser bättre ut än i april. Ungdomsarbetslösheten är dock ett varningens finger men vi är inte värst i klassen, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Men oppositionen med Kenth Williamsson (S) i spetsen ser inte lika positivt på saken som majoriteten.

– Vi kan konstatera när det gäller försörjningsstödet så att har ökat med 30% vilket är bekymmersamt och det är högsta två månader vi har haft i år men samtidigt ser juli ut att bli något bättre. Vi satsade hårt för att få ut ungdomarna i aktivitet under sommaren och det kan ha gett ett visst resultat. Däremot kan vi konstatera att ungdomarnas arbetslöshet hos oss ligger över länssnittet. Vi brukar ligga väldigt lågt och vi har haft en diskussion och plan för att sätta in åtgärder, menar Kenth Williamsson (S).

Thomas Axelsson (KD) resonerar så här;

– Försörjningsstödet redovisas i antal och pengar. Det blir lite skilda siffror när man pratar i procent. Man måste hålla isär de här siffrorna. Det peakade väldigt mycket i mars och april när det handlar om pengar och det minskade mycket i juni. Vi är alla oroliga över ungdomsarbetslösheten och personligen tror jag att det finns ett stort mörkertal. Det gäller ungdomarna 18 – 25 år och man kanske bor hemma hos föräldrarna och inte rapporterar in att de är arbetslösa. Därför blir siffrorna ett mörkertal. Man kan tolka det här på olika sätt, menar Thomas Axelsson (KD).

Vid genomgång av kassan vid sammanträdet med kommunstyrelsen beräknas ett minusresultat på 6,6 miljoner kronor och kommunstyrelsens verksamhet under första delen av året har präglats av covid-19 pandemin.

Fotnot; Tertial 1 är årets första fyra månader.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *