Nyheter

Trivsamt hembygdsjubileum i Svenarum

Trivsamt hembygdsjubileum i Svenarum

Nyheter Roger Andersson är ordförande i Svenarums Hembygdsförening och upplevde en av prövningar fylld förmiddag innan det stod klart att det stora skyfallet skulle skona  föreningens 80-årsjubileum.

– Prognoserna talade om tio millimeter regn. Men det ser ut som om vi trots allt skulle klara oss, konstaterade han efter att ha förklarat jubileumsfirandet i hembygdsparken i Svenarum öppnat.
De mörka molnen på himlavalet hopade sig hotfullt över Svenarum men när det väl föll några droppar skedde det så sent att de högtidliga delarna  av programmet var avklarade.
Dessförinnan hade Roger Andersson hälsat välkommen:
– Låt oss denna dag med tacksamhet minnas dem som på ideell basis på ett eller annat sätt lade grunden och utvecklade verksamheten i Svenarums Hembygdsförening, ingen nämnd och ingen glömd.
Han menade att utmaningen i framtiden ligger i att skörda digitaliseringens frukter för att den vägen föra verket vidare. Men Roger underströk att det också gäller att fortsätta att vårda och utveckla den kulturskatt som föreningens medlemmar fått att förvalta och syftade då främst på Svenarums Hembygdspark.
Han uppmanade också deltagarna i jubileumshögtiden att ta en närmare titt på de föremål som finns bevarade i byggnaderna på hembygdsparken, en möjlighet som många tog efter ostkakan och kaffet och medan regnet till sist började falla över hembygdsparken.

Dessförinnan hade Tina Glenvik och Marcus Löfdahl bjudit på musikalisk underhållning av högsta carat. Programmet var väl anpassat till högtiden med bland annat musik ur Kristina från Dufvemåla.
Rolf Fredriksson berättade i sitt högtidstal om svenarumsbördige journalisten Bertil Svahnström. På sin tid var denne en känd journalist som blev mycket uppmärksammad under främst Andra världskriget då han bland annat var ordförande för de journalister som tjänstgjorde i Berlin. Efter kriget kämpade han mot atombomben.
Svenarums Hembygdsförening gratulerades också av hembygdsrådet genom Lars Erik Joakimson och av Kristina Nordquist som representant för Svenarums församling. Dessutom lämnade Lars Flöhr, som växte upp i Svenarum, några minnen av olika slag. Bland annat av Carl Svahnström, farfar till Bertil Svahnström och känd handelsman i kyrkbyn.
Denne konstaterade bland annat om sin sonson, med betoning på första stavelsen:
– Han är emot a´tombomben!

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *