Nyheter

Tror på ökat samarbete

Nyheter Annie Johansson från Kyllås utanför Skillingaryd är nu engagerad i det fortsatta släckningsarbetet på Flymossen mellan Lanna-Bredaryd.

Annie och hennes medhjälpare i möe  [1/30]

Annie kikar på väderprognoserna  [2/30]

Det är viktigt att ha koll på vädret  [3/30]

Laddning pågår...  [4/30]

Lars Andersson, glad bonde i Fänestad  [5/30]

Planering  [6/30]

Brandområdet  [7/30]

Diskussion  [8/30]

Annie och Peter  [9/30]

Kartmateriel  [10/30]

Annie är mycket erfaren i brandfrågor  [11/30]

Mossen utanför Lanna  [12/30]

Foto: Annie Johansson  [13/30]

Foto: Annie Johansson  [14/30]

Foto: Annie Johansson  [15/30]

Foto: Annie Johansson  [16/30]

Foto: Annie Johansson  [17/30]

Foto: Annie Johansson  [18/30]

Foto: Annie Johansson  [19/30]

Foto: Annie Johansson  [20/30]

Foto: Annie Johansson  [21/30]

Foto: Annie Johansson  [22/30]

Foto: Annie Johansson  [23/30]

Foto: Annie Johansson  [24/30]

Foto: Annie Johansson  [25/30]

Annie Johansson. Privatbild  [26/30]

Foto: Annie Johansson  [27/30]

Foto: Annie Johansson  [28/30]

Foto: Annie Johansson  [29/30]

Foto: Annie Johansson  [30/30]

Huvudansvariga är markägarna. Annies företag Kyllesjö Skog AB har på uppdrag av försäkringsbolaget att utföra eftersläckning och bevakning. Annie har genom sitt företag engagerat tre personer som hjälper till med eftersläckning, dokumentation och mycket annat kring den brand som startade söndagen den 28 maj och som blev mycket omfattande.

Annie har tagit in en trio som har stor erfarenhet av naturvårdsbränningar: Peter ”Spiggen” Johansson från Reftele, Johan Falck som bor söder om Linköping och Torgny Nilsson från Umeå.

Denna kvartett samlades på måndagen i Lars Anderssons ladugård som är bas för själva slutarbetet, 15 dagar efter den förödande branden som omfattade 300 hektar. Det låter mycket men är lite om man ser på ytan av den stora skogsbranden i Västmanland för något år sedan. Där var det ett område om 14 000 hektar som drabbades. Alltså nästan 50 gånger större yta. Även där var Annie engagerad.
300 hektar är ändå stort, drygt 4 000 fotbollsplaner. Då förstår man lite innebörden.

Under kvällen den 3 juni avslutade räddningstjänsten det operativa arbetet på brandplatsen.
Räddningsledare Anders Björk från Värnamo bedömde att samverkan hade fungerat mycket bra och resultatet hade under de givna förutsättningarna blivit bra.

Spred sig snabbt
När branden startade den 28 maj var det en blåsig dag och den spred sig snabbat. Röken syntes långväga ifrån och brandlukt kändes många mil bort.
Redan på tisdagen, två dagar efter det att branden startat blev Annie Johansson genom sitt företag engagerad i staben.
– Vi har varit 20 man per dag och upp till sex personer om nätterna, totalt närmare 50 man bara genom mitt företag.  I ladugården har vi samlats varje morgon 08.00 och varje kväll 20.00 sedan räddningsinsatsen avslutades på lördagen. Så första dagarna var vi 20 personer i Lars mjölkrum, berättar Annie.

Som mest arbetade ett par hundra man med släckningsarbetet. Det var inte bara personal från räddningstjänsten utan även lantbrukare, militär personal med flera.

Glödbränder i helgen
Just nu handlar det mycket om att jobba med de glödbränder som fortfarande finns och helt enkelt bevaka så att det inte blossar upp bränder på nytt:
– Vi såg glödhärder i helgen men väderleksutsikterna är lovande med regn nästan varje dag framöver, säger Annie.

Det är mycket kontakter med det 15-talet markägare som är drabbade och försäkringsbolag. Mycket skog har brunnit ned och det handlar om värden för mångmiljonbelopp.
– Det handlar om också känslor, att man förlorat skog, inflikar Peter Johansson.

Avslutar om en vecka
Annie tror att man kommer att var helt färdig med arbetet om en vecka. Sedan handlar det om att gå vidare för alla, inte minst tänka på vilka lärdomar man kan dra av en sådan här stor brand som samarbetet olika aktörer emellan.
– Vi bidrar med vår kompetens kring naturvårdsbränningar, noterar Annie och hennes kollegor.

Göran Melin vid räddningstjänsten i Jönköping säger att det är är oerhört viktigt att få med sig denna kunskap. Man har i arbetet personal som är van att släcka och personal som är van att elda i skogen under kontrollerade former. Tillsammans kan man då bli effektiv i att bemästra en storbrand i naturen.

Bra med olika kompetenser
– Vi har inom Räddsamf haft väldigt stor nytta av de olika kompetenserna både i arbetet i skogen och i staben. Det känns helt naturligt att använda sig detta, säger Göran.
Han noterar även att man bara någon vecka före branden hade ett gemensamt möte med motsvarande Räddsamf i flera grannlän där det handlade om gemensamma resurser vid exempelvis skogsbränder.
– Det har bildats organisationer runt om som liknar vår organisation. Nu tog vi hjälp av Västra Götaland och Halland. Kronoberg och Kalmar tog vi inte in eftersom de samtidigt hade en stor brand i Kosta.

Alla vill samma sak: När det brinner kunna släcka så snabbt och effektivt som möjligt. Det handlar om säkerhet för boende och personal och att minska de ekonomiska och miljömässiga skadorna.
– Vi tror att vår kompetens är viktig, även i ett tidigt skede. Vi tror också att räddningstjänsten nu ännu mer än tidigare förstått detta, säger Annie avslutningsvis.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *