Nyheter

Trots rekordstor oljeanvändning: Miljöarbetet godkändes

Nyheter Under måndagskvällens kommunfullmäktige beslutade politikerna att godkänna miljöredovisningen som miljöstrateg Lina Larsson redovisade för ledamöterna. – Man måste vara lite sträng om man tycker miljökunskap är viktig, kommenterar Anna Karin Slunge (S).

2019 ökade andel elbilar i kommunal regi

Lina Larsson, miljöstrateg, fanns med under kommunfullmäktige där miljöredovisningen skulle godkännas av ledamöterna. Här återges lite av det Lina berättade: 

– Vi har i dag 47 procent antal elbilar, 2018 låg vi på 10. Vi mäter både personbilar och lastbilar. Mäter vi personbilar är vi över 50 procent, då det är svårare att ställa om lastbilarna. 

– Vi ser att körsträckan i kommunkoncernen minskat under 2020 och 2021 och det är en pandemieffekt. Vi ser att andelen körning med privat bil i tjänst har minskat. 

– Tyvärr har resor med kollektivtrafik också minskat: sex resor med kollektivtrafik per invånare jämfört med 17 som var 2015. 

– Fjärrvärmeleveransen går stadigt uppåt. Oljeförbrukningen går upp vilket beror på att vi fick in stora industrier under 2021 och biobränslet räckte inte till. När vi byggt ut fjärrvärmen kan vi elda mer bio än olja. Vi kalkar färre mängd sjöar. Vi ser att vi har en långsiktig och säker dricksvattenförsörjning, berättar Lina Larsson, miljöstrateg. 

Miljöredovisningen, som fanns tillgänglig vid sammanträdet, är på gedigna 91 sidor och där finns det att läsa att förra året var det sista året för genomförande av tidigare miljöprogram. Ett nytt miljöprogram ska antas av kommunfullmäktige som ska gälla 2022-2025. I de olika målområden, som kommunen satt upp, finns gröna, gula eller röda gubbar som lätt anger bedömningen på om det är genomfört eller inte. 

Det som egentligen sticker i höjden är direkta fossila koldioxidutsläpp som har ökat kraftigt under 2021 och då gäller det framför allt fjärrvärmeverket och att många större industrifastigheter anslutit sig till befintliga fjärrvärmenätet. Fjärrvärmeverket har då slagit i taket för vad biobränsleproduktionen klarar av och för att kunna försörja nya kunder med fjärrvärme behöver även olja användas. 

Producerad solenergi ökar stort och är nu nära 400 megawattimmar (jämfört med 2014:års siffror som var 50).

Nu skulle politikerna säga sitt: 

– Hälften av vår personal har inte gjort miljöutbildningen. Det har inte varit någon som har frågat om den är genomförd. Det allra viktigaste är att vi ska få ned det till barn och ungdomar sedan. Man får vara lite sträng om man tycker miljökunskap är viktig. Bifall till förslaget och glöm inte bort punkt två, säger Anna Karin Slunge (S). 

– Det ska vara grönt och fint, men vi har en del att jobba med då det är mycket som är delvis uppnått. Skillingaryd, min mamma med rullator eller en mamma med barnvagn: vi har många gator att gå på, men jag skulle vilja ha en grönyta där barnen kan vistas. Det skulle jag vilja jobba för i Skillingaryd, en grönyta, i de centrala delarna av Skillingaryd, menar Nadira Kilim (S).

– Man måste investera i tid, man får vara glad att Veab:s verksamhet växer. Kostverksamheten är bra. Däremot drog ni ned på det ekologiska, menar Kenth Williamsson (S). 

– Det tar väldigt lång tid att få miljötillstånd, det är därför vi har höga staplar när det gäller oljeförbrukningen. Lina har gjort en väldigt bra redovisning. Vi har en bra grönstrukturplan och vi har gjort många miljöåtgärder och jag håller med Anna Karin Slunge att verkligen göra de miljöåtgärder vi tar fram, menar Thomas Axelsson (KD). 

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna miljöredovisningen.

Från miljöredovisningen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *