Nyheter

Tummen ner för husbygge i Hok

Nyheter Vid miljö- och byggnämndens möte behandlades ett ärende gällande byggnation av enbostadshus i Hok

Bild: Vaggeryds kommun

När ansökan om byggande behandlades av nämnden beslutades att lämna ett negativt förhandsbesked. Det anfördes ett antal argument för nämndens negativa beslut. Det konstateras att att fastigheten Hok 2:4 skulle ta betesmark i anspråk samt område för biotopskydd. Det finns stenrösen, som är biotopskyddade, inom den tänkta fastigheten. För att få dispens att ta bort eller att flytta dessa ska ansökan göras hos länsstyrelsen. Miljö- och byggnämnden menar att det finns skogsmark i direkt närhet som kan användas i stället för på det sökta området som är betesmark. Nämnden hänvisar till Vaggeryds kommuns översiktsplan gällande levande landsbygd där det framgår:

Kommunen har en positiv syn till att ge lov för landsbygdsboende. För att bevara biologisk mångfald och jordbruksmark anser Vaggeryds kommun att nya bostäder alltid i första hand bör lokaliseras på skogsmark och inte åkermark. Detta för att inte inkräkta på befintliga jordbruks- näringar eller djurhållning.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Tummen ner för husbygge i Hok

Ja, du har verkligen med ett allmänbildat förhållningssätt till ett brett helhetsperspektiv kämpat för en sund i inställning i frågan om att utveckla landsbygden.

Det är väl klart att jag inte springer och ber om tillstånd av övriga inom Centern i Vaggeryd.

Jag kämpar för landsbygden och det är mitt uppdrag. Sedan har jag också en LRF-ådra i mig efter 20 års ordförandeskap.

Pelle, är ni i Centerpartiet överens eller är det din högst privata åsikt?
Med vänlig hälsning

Jag tror att nämnden missuppfattat sitt uppdrag. LRF har förvisso rekommenderat att det inte ska byggas på åker- och betesmark innebär inte att man ska driva den tesen in absurdum.

En liten by med två hushåll kan givetvis acceptera att ytterligare bebyggelse sker inom familjen eller annan närstående. Det är rent av önskvärt.

Stenröse är inget ovanligt i dessa marker och jag förmodar att Länsstyrelsen accepterar påverkan av detta, likaså om man tar lite av betesmarken.

Vill uppmana miljö- och byggnämnden att vara mer positiv till landsbygdsutveckling och hjälp till att undanröja byråkratiska hinder i stället

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *