Nyheter

TV: Efter alla år lämnade de hembygden

TV: Efter alla år lämnade de hembygden

Nyheter   Alldeles före semestern gick flyttlasset för systrarna Eva Jönsson och Anna-Carin Olofsson med sin respektive män.

De har lämnat Skillingaryd efter arbete på orten i tillsammans kring 150 år för boende i Halland.
För tre av de fyra är det pension nu. Eva Jönsson kommer att jobba kvar på halvtid med ekonomi hos Skilltryck i Skillingaryd men på distans från bostaden. I dagens digitaliserade värld kan många jobb skötas på det sättet.

Eva har jobbat i omkring 25 år på Skilltryck och systern Anna-Carin i 26 på Uppåkra. Systrarna som i år är 59 respektive 62 år är uppvuxna i Vaggeryd men träffade tidigt Tommy Jönsson och Leif Olofsson från Skillingaryd och så småningom blev det giftermål, villa, barn och allt annat.

Anna-Carin och Leif har nu sommarstugan i Skummeslövsstrand utanför Laholm som sitt fasta boende. Sommarstugan har de haft i ett 30-tal år. Tre mil därifrån in i landet bor Eva och Tommy i sin hästgård.

Leif gjorde som många grabbar på 60-talet i skolans praktik: valde ett verkstadsjobb. Hans bror Lennart jobbade redan på Uppåkra och det påverkade nog valet av praktikplats.

– I hela åttan hade jag praktiken på Uppåkra – 2,5 dagar i veckan som det var på den tiden – och jag fick borra och syssla med lite enklare saker. Jag tyckte att det var ett bra arbete och fick sedan förfrågan om att fortsätta efter skolans slut, berättar Leif.

Han tvekade inte direkt. Det fanns ju möjlighet att tjäna lite pengar. Det här var 1966 och det blev aldrig något annat jobb även om han haft funderingar vid några tillfällen. Det kan därmed konstateras att Leif trivts bra och han har jobbat på lite olika avdelningar. Nu senast har han varit vid monteringen och det har blivit ganska många år där.

Anna-Carin jobbade ett tag som tandsköterska och ett tag på kontor.

– Gill Ekström ringde och fråga om jag kunde hjälpa till att städa på Uppåkra. Jag sa ja och började senare på monteringen, berättar Anna-Carin.
Även om hon har några år kvar till 65 valde hon att sluta.

Tommy Jönsson berättar lite om sina 48 år på Krahners i Skillingaryd i tv-inslaget, företaget som numera heter Proton.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *