Nyheter

TV: Fick lära sig om svenska traditioner

Nyheter Sex elever vid Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd ordnade kväll Julkul för ensamkommande ungdomar.

Förväntansfulla---  [1/9]

Snart lite om svensk jul  [2/9]

Snart dags  [3/9]

Fenixeleverna berättar  [4/9]

Pepparkakor = svensk jultradition  [5/9]

Gemenskap  [6/9]

Mycket gott  [7/9]

Ungdomarna trivdes  [8/9]

Paketdags  [9/9]

Det var samling i Skillingaryds Församlingshem och många kom för att lära sig mer om den svenska julen.
– Mycket fint, sa en av ungdomarna som har sitt ursprung i Afghanistan.

De flesta som kom är uppvuxna i muslimska hem och kan inte mycket om svenska jultraditioner. Den här kvällen handlade det inte minst om svensk julmat och om julklappar. Alla fick ett litet inslaget paket. Alla fick också smaka pepparkakor, julgröt och vara med om lite andra svenska jultraditioner.

Eleverna Hilma Lindqvist, Elvira Andersson, Filippa Nordfors, Emma Galvéus, Emma Styf och Casper Svenningson berättar själva lite om aktiviteten:
– Vi är en grupp elever som går vårt första gymnasieår på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd. Just nu så ligger vårt fokus i entreprenörskapen då vi håller på med ett projekt kallat Julkul Fenix. Vårt projekt är riktat mot kommunens ensamkommande flyktingar och vår grundtanke med detta projekt är att flyktingarna ska få ta del av en svensk tradition som har stor betydelse. Vi vill visa dem att julen här i Sverige är en tradition som innefattar stor gemenskap och kärlek. Att det man älskar mest är samlas under ett och samma tak och fira tillsammans med mycket skratt och god mat.
– Vi vill även visa för dem att julen inte bara handlar om religiösa värderingar utan ett sätt att få träffa nära och kära. Vårt mål med detta projekt är att få flyktingarna att känna sig som en del av samhället och inte vara en särskild grupp som bara bor här för att de inte har möjlighet att bo kvar i sina hemländer. Vi anser att alla som bor i Sverige ska få ta del av de mest betydelsefulla traditioner.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *