Nyheter

TV: Förhandlingen gick i lås…

TV: Förhandlingen gick i lås…

Nyheter Vi presenterar ett 20-tal bilder och ett längre tv-inslag från dagen stora händelse i Värnamo när Sverigeförhandlarna om höghastighetsbanan kom till Värnamo för handslag.

Höghastighetsbanan från Stockholm via bland annat Värnamo ska gå ned till Malmö och den kommer att kosta åtskilliga miljarder.
Just nu pågår förhandlingar med ett 15-tal stationsorter som ligger längs med den nya järnvägssträckningen och mellan de tre storstäderna. Värnamo var först ut att få en förhandling klar:
– Mycket arbete för många men skönt att vi nu kommit så här långt säger kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C).

Kommunen ska nu bygga kring 1 800 bostäder och medfinanseria järnvägen med drygt 31 miljoner kronor. Men det tillkommer även andra kostnader.

I dag togs ett handslag av Sverigeförhandlarna HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman samt från kommunen Hans-Göran Johansson och Mikael Karlsson.

Vid dagens träff i Stadshuset var det tal av en rad personer, bland andra kommundirektör Ulf Svensson och företagaren Thord Sandahl.

De som kommit för att lyssna fick också ställa frågor och bland dem märktes fullmäktigeledamoten Svante Olson (V) som hade bänkat sig på sin vanliga plats i fullmäktigesalen. Svante som har svårt att förstå hur det ska bli ekonomi en höghastighetsbana och han ställde också den frågan. Svaret? Svar fick han men om han blev omvänd är väl knappast troligt.

Nu dröjer det många år innan järnvägen blir klar men förhandling efter förhandling väntas gå i lås. I Värnamo är man nu klara. Man är överens om satsningen och att kommunen anslår drygt 30 miljoner och bygger bostäder.

– Höghastighetsjärnvägen är viktig för Sverige och för många generationer framöver. Den skapar förutsättningar för ett snabbt och hållbart resande, fler bostäder och större arbetsmarknadsregioner. Dagens handslag är det första i en lång rad överenskommelser mellan kommuner, regioner och stat, säger HG Wessberg, förhandlare på Sverigeförhandlingen.

Den nya järnvägen ska gå mellan Stockholm och Malmö samt mellan Stockholm och Göteborg. Förhandlingar pågår med 16 stationsorter längs sträckningarna, varav Värnamo är en.

– När vi kan åka mellan Stocholm och Malmö på två och en halv timme är vi nere i restider som helt förändrar synsättet på var vi kan jobba och bo. Framför allt skapar det nya pendlingsmöjligheter i regionerna. Avstånden spelar inte längre någon roll, det är tiden som har betydelse, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlare på Sverigeförhandlingen.

– Det känns bra att vara överens med Sverigeförhandlingen och att nu få delta i förverkligandet av höghastighetsbanan, där Värnamo blir en knutpunkt i södra Sverige. Avsevärt kortare restider gör att vi kommer närmare varandra, arbetsmarknadsregionerna blir större och närheten till studier ökar mitt i Sveriges starkaste industriregion, säger Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *