Nyheter

Tv-kock inspirerade företagare: ”Gnosjöandan har präglat mig”

Nyheter Tv-kocken och entreprenören Lisa Lemke inspirerade företagarna på näringslivsdag. – Gnosjöandan rinner i mitt blodomlopp. Den har präglat mig otroligt mycket, säger hon.

– Gnosjöandan rinner i mitt blodomlopp. Den har präglat mig otroligt mycket, säger tv-kocken och entrenören Lisa Lemke.

Skillingarydsbördige Lisa Lemke är en frilansande entreprenör inom mat och har sedan 2003 arbetat med att laga, prata, skriva och styla mat för tidningar, böcker, radio, tv och reklam. Sedan 2011 har hon arbetat med mat i tv. Bland annat genom ”Sommarkväll” på SVT, ”Grillmästarna” och ”Mitt kök/Köket” på TV4 och sedan 2018 med SVT:s matprogramserie ”Timjan, tupp & tårta”. På den gamla prästgården på Skrea backe utanför Falkenberg, som hon delar med maken Marcus, två barn och en massa djur, driver hon tillsammans med maken och goda medarbetare de två krogarna Prostens Pizza, Skrea Matbruk och destilleriet Skrea Backe Destilleri AB. 

– Sedan 20 år tillbaka har jag världens roligaste jobb. Jag jobbar med mat men jag är framför allt en misslyckelärd drömförverkligare. Inget i mitt jobb fanns i hyllorna utanför min syokonsulent Eva Spångbergs kontor i Skillingaryd. För mig är det en drivkraft att få ha den här variationen i mitt liv. Bara i mitt eget bolag Lisa Lemke AB är det full fart, men så lyckas jag köra tre företag till utöver det, inleder föreläsaren. 

2006 tog drömmen om Skrea Backe sin början. Tidigare bodde Lisa och Marcus i Göteborg och de stod i valet och kvalet om var de skulle ta vägen. 

– Många sa att ”ni måste flytta till Stockholm för att göra det här”, så vi tog steget att flytta till Falkenberg. Det var kanske inte det smartaste draget jag har gjort i min karriär, men jag vill sjunga den mindre stadens lov. Då förstår ju ni som företagare att det är lättare att driva företag i Falkenberg eller Värnamo. Jag hade aldrig kunnat driva de företagen i Stockholm eller Göteborg.

I början drev Marcus tillsammans med en kollega en krog i centrala Falkenberg, men Lisa och Marcus ville mer. Efter två års sökande efter en fastighet fick Lisa Lemke en dag se en annons om den gamla prästgården på Skrea Backe. 

– Jag visste direkt när jag såg annonsen att det var exakt ett sådant här ställe vi skulle ha och att jag kunde skuldsätta mig för resten av livet för ställets skull. Det ligger två kilometer från havet uppe på en kulle, som är full av ekologiska ängar fulla med insekter och fåglar och där man kan titta ut över ett lapptäcke av åkrar som brukas. För mig var det här en kulle av möjligheter och när Marcus och jag fick syn på stenugnen i den gamla ladan var vi fast. Vi ville skapa vår favoritkrog där all vår kärlek ges till de lokala producenterna, säger Lisa Lemke. 

Prostens pizza invigdes 2013, är öppen året runt och lockar 25 000 besökare från hela världen. Prostens pizza har under årens lopp fått sällskap av restaurangen Skrea Matbutik och Skrea Backe Destilleri AB.

– Skrea Backe är verkligen en kulle av möjligheter. Möjligheten för mig att förverkliga mina drömmar och mina barns drömmar, närheten till bönderna och närheten till E6:an. Det är landet med fördelar. Framför allt älskar jag att det har blivit en fantastisk livsplats, inte bara för mig och familjen utan hela mitt team. För mig är personalen det viktigaste, mår de inte bra, så kommer inte gästerna när de kommer till kullen att få ett bra bemötande. Därför är det otroligt viktigt att bygga den här livsplatsen tillsammans med producenterna, personalen och grannarna. 

Under åren i Falkenberg har samverkan förändrat klimatet i kommunen.

– När vi flyttade hit så fanns en mentalitet om att ”det gaur inte”. Det fanns en sådan anda här då. Vad var det då som förändrande klimatet och har gjort Falkenberg till en sådan bra plats? Kommunen och näringslivet insåg att det hela höll på att gå åt pipsvängen och att ingen vågade satsa. De anlitade då en idrottstränare och valde ut några företagare som fick gå på en kurs med tränaren. För många var det en ögonöppnare, det blev som en nyfrälsning. Vad händer då med en positiv anda? Jo, det börjar gå bra man börjar se möjligheter..allt gaur. Efter några år kom såg näringslivet åter i en negativ spiral, då genomfördes ett nytt projekt där andra företag fick gå en liknande utbildning, då kom den positiva andan tillbaka….allt gaur. 

En frukt av samarbetet mellan kommun och näringsliv är nätverket Falkenbergs Skafferi.

– Vi ville sätta Falkenberg på den gastronomiska kartan. Vi arrangerade en stor matmarknad, Falkenbergs Matdagar, och hade jättetur med vädret, vilket gjorde att det kom hur mycket folk som helst. Då fick politikerna en klapp i ryggen och tänkte ”nu blir det mer pengar till Falkenberg”. Det blev en dörröppnare och samarbetet gjorde att vi kunde ta gemensamma steg tillsammans. 

Samarbetet gav frukt och 2018 utsågs destinationen Falkenberg till utmärkelsen ”Årets värt en resa” signerad den anrika krogguiden White Guide med följande nominering:

”För att ha skapat en grogrund för entusiastiska matentreprenörer att utveckla en kreativitet som gjort staden till en spännande svensk restaurang-destination.”

– Samarbete är otroligt viktigt, utan samarbete hade inte Skrea Backe funnits. Gnosjöandan rinner i mitt blodomlopp. Den rinner i alla oss, att vi ska samarbeta. Det har präglat mig så otroligt mycket. För ett fungerande samarbete ser jag följande ingredienser. 

1. Våga visa sårbarhet. Våga visa äkthet och dela glädje och vinster tillsammans. 

2. Ha tydliga mål. Man måste veta vart man är på väg, det måste alla i organisationen veta. Var öppen med allt, det gör att alla blir mer engagerade.

3. Våga vara olika. Att tycka lika är inte bra, avrundar Lisa Lemke.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *