Nyheter

TV: Lättare att cykla till jobbet

Nyheter Kommunanställda ges nu möjlighet att testa elcyklar och redan på morgonen cyklade två anställa från Jönköping till jobbet i Skillingaryd.

Madeleine och Viktoria cyklade till jobbet

Vaggeryds kommun är med i projektet Hela Resan – hållbart resande i Jönköpings län. Det är ett fyraårigt projekt som drivs av Energikontoret Norra Småland. Som en del i projektet har alla arbetsgivare i Jönköpings län möjlighet att låna elcyklar eller ellådecyklar gratis.

Framöver kommer Vaggeryds kommun att låna två elcyklar för tjänsteresor. Dessa cyklar kommer att kunna användas av alla anställda inom kommunkoncernen. För att få cyklarna på plats cyklade Madeleine Larsson och Viktoria Gustafsson från Jönköping till Skillingaryd måndagen den 4 juni.

Noteras kan för övrigt att en färsk rapport visar att Vaggeryds kommun har mest cykelväg per invånare i hela länet och man är femma i landet. Ändå jobbar man för ännu fler cykelvägar och uppmanar folk att cykla mer. Det finsn cirka 68 kilometer cykelvägar i kommunen.

– I kommunens reviderade miljöprogram har vi mål om att vi ska minska körsträckan med fossila bränslen, bidra till att länets mål om att öka andelen resor med kollektivtrafiken eller cykel med 20 procent uppfylls och utveckla samt främja cykeltrafiken i kommunen. Att låna elcyklarna är en del i den satsningen för att nå våra miljömål, säger Lina Larsson, miljöstrateg i Vaggeryds kommun.

– Majoriteten av alla bilresor i Jönköpings län är under fem kilometer och vid dessa avstånd går det ofta snabbare att förflytta sig med cykel än att boka, hämta upp, köra och parkera en tjänstebil. Vi hoppas att många vill boka elcyklarna och använda det som alternativ till bilen under testperioden. Jag hoppas också att fler arbetsplatser, både kommunala och privata i kommunen, får upp ögonen för elcyklar och ser nyttan med att ha en elcykel i sin egen verksamhet. Förutom att det är miljövänligt så får du också gratis motion och frisk luft på köpet, säger Madeleine Larsson, samordnare för miljöutveckling.

Vaggeryds kommun bjuder på många cykelvägar-

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *