Nyheter

Över två års nedgång i ungdoms­arbetslöshet

Nyheter Sedan mars 2021 har ungdoms­arbetslösheten i Vaggeryds kommun minskat. I oktober fortsatte den utvecklingen...

Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i ungdoms­arbetslöshet i Vaggeryds kommun med 1,4 procentenheter. Arbetslösheten bland personer i åldern 18–24 år låg i oktober på 4,9 procent.

Under oktober månad rapporterade Vaggeryds kommun en total arbetslöshet på 4,1 procent. Det är en ökning jämfört med samma tidpunkt i fjol (+0,1 procentenheter). Även i Jönköpings län stiger arbetslösheten något.

Sett till antalet personer betyder det att 307 av 7 488 invånare i åldern 16 till 65 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (15 fler än i oktober i fjol). Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går uppåt. Vi ser just nu en uppgång i åtta av 13 kommuner. Störst är ökningen i Sävsjö, där arbetslösheten stiger med 1,5 procentenheter.

Även om arbetslösheten i Vaggeryd alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Jönköpings län (4,1 procent i kommunen, jämfört med 5,4 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,1 procent), medan Sävsjö har den högsta (8,2 procent). För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 75 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet sjönk arbetslösheten i oktober jämfört med året innan (–0,2 procentenheter) och ligger nu på 6,4 procent. 193 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 10,1 procent i Vaggeryd under oktober månad, motsvarande 174 av 1 723 personer. Det är 0,4 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (+4 om man räknar personer). Den senaste månadens nedgång innebär ett trendbrott. Under de ett föregående månaderna hade arbetslösheten bland utlandsfödda varit högre än motsvarande tidpunkt året innan.

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ändå förhållandevis liten i Vaggeryd om man jämför med andra kommuner i Jönköpings län. Gnosjö har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Habo har den största.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 6,0 procentenheter i Vaggeryd. Det är en mindre skillnad än för ett år sedan (−0,5 procentenheter).

Malmö är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (12,3 procent) i landet som helhet, medan Kiruna har den lägsta (2,2 procent).

Till skillnad från den totala arbetslösheten sjunker arbetslösheten bland unga (–1,4 procentenheter). I oktober var 4,9 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 35 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en minskning med åtta personer på ett års sikt.

I och med den senaste månadens nedgång har de ungas arbetslöshet i Vaggeryd sjunkit över två år i sträck (ner från 10,1 procent i mars 2021 till 4,9 procent nu).

Precis som den totala arbetslösheten ligger ungdomsarbetslösheten i Vaggeryd lägre än i Jönköpings län som helhet. Skillnaden mellan kommunen och länet är 2,3 procentenheter.

Den 14 november fanns det sammanlagt 45 arbetsplatsannonser i Vaggeryds kommun vilket motsvarar omkring 90 lediga jobb.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *