Nyheter

Två från Vaggeryds kommun på LRFs riksstämma

Nyheter När LRF hade stämma var viltet en stor fråga

Olof Sjöholm och Anders Friberg

Under LRFs riksstämma som avslutades häromdagen representerades Jönköpings län bland annat av två ombud från Vaggeryds kommun. Det var Anders Friberg, länsförbundsordförande från Krängsberg och Olof Sjöholm från Hagshult. 

– Det var en mycket positiv stämma, säger Anders Friberg och pekar bland annat på de diskussioner som handlade om villkoren för företagande på landsbygden men också målet att utveckla folkrörelsen LRF där riksförbundsstyrelsen fick i uppdrag att starta en process  om LRF som framtida folkrörelse .

En hjärtefråga för länets LRF handlar om hur man hanterar viltförvaltningen och hade skickat in två motioner som handlade om vilt. En av motionerna hade fokus på den ökande vildsvinsstammen som vållar stora skador för lantbruket runt om i riket, inte enbart i Jönköpings län. 

Två motioner från Jönköpings län behandlades på stämman, båda på temat vilt. Det handlade dels om den ökande vildsvinsstam som på många håll, både i och utanför länet, ställer till med stora skador för lantbruket. Ett krav som framfördes i motionen var att LRF måste aktivt arbeta för att staten ska ta de kostnader för trikinprovtagning. Om man kan få igenom ett sådant beslut blir verklighet kommer jakten att underlättas och stimuleras, vilket bidrar till att bättre hantera vildsvinsstammen och begränsa dess skadeverkningar, enligt Anders Friberg.

Jönköpings LRF hade ytterligare förslag på viltområdet som fick stämmans bifall. Det handlar om att riksförbundsstyrelsen ska uppvakta regeringen för att utöka jakt- och viltvårdsuppdragen. Det innebär man vill se att jägareförbunden, i samråd med Skogsstyrelsen, arbetar för ökad kunskap om foderprognoser och älgbetesinventering som metod i viltförvaltningen. De fick också i uppdrag att skriva till Naturvårdsverket så att de kontaktar länsstyrelserna med krav på korrekt genomförda samrådsmöten så att markägarnas synpunkter tillvaratas.

Nu är det åter till vardagen med det regionala arbetet och kommungruppernas insatser lokalt, men sist men inte minst lokalavdelningens roll i folkrörelsen LRF.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *