Nyheter

Två skolor tas i drift i höst

Nyheter Rapport om skolans lokalplan lämnades vid senaste sammanträdet med barn- och utbildningsnämnden. 

Sörgårdsskolan kommer att ta emot elever när höstterminen startar

Jimmy Lindberg, barn- och utbildningsförvaltningen, lämnade en rapport gällande status på skolans lokaler för politikerna i nämnden. 

– Det händer mycket just. Sörgårdsskolan i Skillingaryd blir inflyttning till hösten, likaså Götafors skola. Fenix 2 är besiktigad och klar och el- och byggprogrammet flyttar tillbaka i lokalerna medan industriprogrammet blir kvar på AQ . 

– Nyckelpigans förskola kommer att renoveras och under tiden kommer barnen att vara i Götafors gamla skola, den delen vi lämnar nu. Nyckelpigan var tänkt att göra avdelning per avdelning, men vi har bestämt att göra allt på en gång så ett 50-tal barn kommer att flytta tillfälligt till Götafors under renoveringen som räknas pågå under hela höstterminen. Vämesystemet i skolan i Hok ska uppdateras och installeras. 

Marijo Corkovic (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden är nöjd;
– Ja, vi är mycket nöjda med rapporten. Senaste skolan vi byggde var 2005 och det var Sörgårdsskolan. Och nu är det dags för en ny skola i Skillingaryd. Denna borde vara byggd för länge sedan och vi måste vara mer på hugget framöver och göra kloka beslut i att bygga i tid. Men nu väldigt nöjda med ny skola både i södra och norra kommundelen. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Två skolor tas i drift i höst

Kommunens elever måste ändå få vettiga skolor vare sig de bor på landet eller i centralorterna. Behöver resurserna koncentreras så får det vara där det gör mest nytta. Bondstorp fick ju en fin och nyrenoverad skola i alla fall. Tofthagaskolan som drivs av föräldrar är ju tydligen en av kommunens mest populära skolor. Allt kan ju inte ske på en gång tänker jag, men gläds åt att lite av allt som behöver göras på kommunens skolor har skett.

Det är svårt att jämföra nybyggda Götaforsskolan med Svenarums nerlagda skola. Götafors skola var sliten, trång och väldigt gamla lokaler. Det var en fruktansvärd arbetsmiljö för både personal och lärare. Personalen är fantastisk och gjorde så gott de kunde. Lokalerna är för små för antalet barn som gick där. Var skulle blivande årskurs tre tagit vägen? Sörgårdsskolan som byggdes 2005 blev snabbt för trång. En skola som skulle rymma år f-3 blev snabbt en f-6 skola? Det blev snabbt för trångt. Åkers gamla skola kunde knappast lösa de problemen. Båda de nya skolorna har byggts där behovet är som störst. Sedan återstår det stora behov att lösa på många andra ställen på kommunens resterande skolor. Renovering och rymligare lokaler. Fast låt Åker och Svenarums gamla skolor vila i frid där de är. Eller montera ner dem och flytta in mer centralt?

Långvarig dålig landsbygdspolitik gör att man inte satsar nödvändigt. Det finns barn men med ständiga hot om nedläggning blir det ett osäkert val för föräldrarna!

Har alla politikerna i kommunen flyttat in i samhällena Vaggeryd och Skillingaryd så att deras barn kan gå till sina skolor på fem minuter?

Och två skolor, Svenarum och Åker tas /har tagits ur drift. Tydlig centralisering av skolverksamheten. Tyvärr en nationell trend att ta bort skolor på landsbygden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *