Nyheter

Tvärvändning på barn- och utbildningsnämndens möte

Nyheter Förvaltningen hade utarbetat ett förslag om ändrade taxor i förskolan. Ett förslag som vann gehör i arbetsutskotte

Arkivbild

Barn- och utbildningsförvaltningen hade lagt ett förslag om att ta ut avgift för förskoleplats under tolv månader och anpassa sig till länets övriga kommuner. För närvarande gäller att avgiften tas ut för tolv månader, men att en månad blir betalningsfri om barnet inte nyttjar sin plats under fyra sammanhängande veckor under perioden vecka 25 – 33. Motivet till att ta bort denna möjlighet var att den gynnar endast de föräldrar som har möjlighet att ta ut semester under sommaren. De menade att regeln är otidsenlig då dagens arbetsliv ställer högre krav på flexibel semester och att det blir orättvist mot de som tar ut semester vid annan tid vilket inte berättigar till reduktion.

När frågan behandlades av nämndens arbetsutskott vann förslaget om tolv månaders avgift. Mot detta protesterade Liberalerna med instämmande från Sverigedemokraterna som ville behålla nuvarande system. När frågan hamnade på nämndes bord anslöt sig samtliga partier, utom Kristdemokraterna, till Liberalernas linje. Det innebär att debiteringen av avgift för förskolan kommer att vara som den är nu. Dock vann två andra förändringar gehör och det är att uppsägningstiden för en plats minskas från tre månader till två månader. Dessutom beslutades om att införa möjligheten att införa retroaktiv avgiftskontroll hos Skatteverket för att se till så att alla betalar den avgift som de ska.

Taggar

Dela


1 reaktion på Tvärvändning på barn- och utbildningsnämndens möte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *