Nyheter

Tveksam utemiljö – skolan kan inte byggas ut

Nyheter Tanken som funnits sedan någon månad tillbaka är att bevara den äldre delen av Götafors skola i Vaggeryd och är det förslag som arkitektfirman lagt fram. Barn- och utbildningsnämnden säger nej

Väljer politikerna att bygga enligt förslag blir det tre skolgårdar

Barn- och utbildningsnämnden avråder kommunstyrelsen idag om att bygga Götafors skola enligt förslag.

– Med det här förslaget som finns så blir det tre skolgårdar, vilket gör att det är väldigt svårt att ha uppsikt över barnen. Det är stora nackdelar med att att inte ha en sammanhängande skolgård, det kostar både mer i personal samt att det blir en otrygg miljö för barnen. Vi tror även att de korridorer som blir från den äldre byggnaden och till de nya försvårar då barnen ska förflytta sig mellan byggnaderna. Personalen får ägna sig att att övervaka barnen. Vi avråder därmed från att bygga enligt det framarbetade förslaget. Det finns ett ytterligare förslag där man inte behåller den gamla skoldelen utan bygger nytt istället, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förslaget som ligger innebär också att skolan inte kan byggas ut framöver.

Alternativ två med en skolgård på baksidan

Taggar

Dela


7 reaktioner på Tveksam utemiljö – skolan kan inte byggas ut

Den vanliga tongången i denna kommun – ”riv och bygg nytt”! Jag kan inte förstå den ständiga tron på att det skulle bli så mycket bättre bara för att man bygger nytt. Jag förstår att pedagogiska lokaler är viktigt, även om tanken om hur de ska vara utformade säkert ändrats om 10 år. Men pedagogiken kan inte gå före en god livsmiljö och kulturmiljö utan dessa måste kunna samsas. Allting kan inte bli bättre för att man bygger långa baracker, och det tror jag inte heller. För förslag 2 har inte tagit hänsyn till livsmiljön. Eftersom det ununderförstått bara finns en gård på alternativ 2 kan man inte vistas på framsidan av byggnaden, vilket man kanske inte heller vill så nära vägen, slänten vid gölen är plötsligt inte för brant heller i detta förslag. En vår eller vinterdag tordes dock vara mycket behagligare på alternativ 1 med en gård i söderläge där man kan sitta i lä och möta solen istället för alternativ 2 där man förväntas spendera större delen av året i skugga. Ser inte heller hur det inte är möjligt att bygga till? Både huvudbyggnaden och den östra flygeln ser ut att gå bygga till.
Sen ligger inte Vaggeryds kommun i framkant gällande bevarande av kulturmiljö och byggnadshistoria. Här har istället 60- och 70-talets rivningshysteri fått fortsätta råda. Snart finns det inte en byggnad kvar som är från förra seklet äns. Vi behöver värna om de gamla karaktäristiska byggnader som finns kvar och anpassa dem så att de går använda i dag utan att de ska behöva rivas eller förvanskas. Byarams skola är ett lyckat exempel att kasta blickarna på.

Hoppfullt att rätt beslut verkar leda till moderna lokaler och en framtidsskola för elever och personal. Släpp nostalgin och bygg nytt.

Varför spara på gammal skit. Bygg ordentligt när ni ändå bygger! Det lär man tjäna på i längden.

Flytta gamla skolbyggnaden till Hembygdsgården så får S-nostalgikerna titta på den där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *