Nyheter

Tydligare regelverk för solcellsparker

Nyheter Anmälningar om att bygga solcellsparker på mark har ökat dramatiskt det senaste året och länsstyrelserna vill se tydligare regelverk för en effektivare hantering.

Arkivbild

Den stora ökningen av samrådsanmälningar under 2022 håller i sig även under 2023. Hittills har det kommit in ett tiotal anmälningar. Förutom samrådanmälningar har två projektörer inlett samråd inför frivillig tillståndsprövning för två större solcellsparker i Jönköpings län.

Expansion av solcellsparker är en viktig del i den gröna omställningen. Utbyggnaden berör mycket mark och därför behöver avvägningar mellan olika intressen göras. Det kan vara svårt att göra kloka, snabba och rättvisa bedömningar. Sju länsstyrelser skriver nu till regeringen om problemen. Länen är: Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Halland, Östergötland, Skåne och Jönköping.

– Vi behöver göra kloka avvägningar mellan flera viktiga samhällsintressen. Rätt verksamhet på rätt plats – bästa markanvändning på kort och lång sikt är viktig. Tillsammans lyfter vi nu frågan till regeringen, för att vi vill förtydliga och för att de som vill bygga solcellsparker ska veta vad som gäller, säger Helena Jonsson landshövding i Jönköpings län.

I skrivelsen betonar landshövdingarna behovet av kloka avvägningar i den gröna omställningen. En del av de otydligheter som finns nämns samtidigt som förslag och möjliga lösningar presenteras.

 

Källa: Länsstyrelsen i Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *