Nyheter

UF-företag bjuder på smaker från vår lilla stad

Nyheter Företaget Apicius UF består av fem ungdomar från Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd. De har under två terminer arbetat med att ta fram sin företagsidé om en lokal kokbok. Resultatet blev ”Smaker från vår lilla stad”.

UF står för Ung Företagsamhet som är en politisk obunden, ideell förening som sedan 1980 utbildar gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Även grundskolan arbetar med det här sedan 2010. Ung företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Idén om just en kokbok kom till i början när de satt och funderade på vad de skulle hitta på. Initiativet var något som de trodde skulle gå hem hos många lokalbor samt att idén även innefattar många lokala företag. Målgruppen är föräldrar, mor- och farföräldrar och det är något som är roligt att ha hemma. I boken finns allt från stuvade makaroner och falukorv till gourmetmat och desserter. Namnet apicius kommer från latin och betyder just kokbok.

Företagarna berättar:

– Mottagandet hos sponsorerna har varit väldigt positiv och det är inte många som har tackat nej. Eftersom företagen i boken både bidrar med ett recept och en presentation av sin verksamhet så, är det ju bra marknadsföring även för deras del. Företagen har verkligen gått in för sin uppgift med receptförslag och presentationer.

– Även från köparnas håll har responsens varit positiv. Folk har tyckt att vi har varit innovativa, eftersom vi har kombinerat mat med information om näringslivet. Det är något nytt och inget som har gjorts i Vaggeryd tidigare.

– Vi har gjort allt från grunden och det är många timmars arbete. Det tog mycket längre tid än vad vi trodde. Vi ville att designen skulle vara snygg och se professionell ut för att vi skulle kunna stå för produkten. Därför har vi lagt en extra peng för att få hjälp med designen av tryckeriet.

– Det svåraste med projektet var nog att ta fram själva produkten, att få ihop alla bilder och all text innan deadline. Det var viktigt för oss att ha den färdig till jul för att den skulle användas som julklapp, nästan hälften såldes första veckan. Även att lyckas förstå sig på hela företagsvärlden, kontakt med tryckeriet och ringa alla samtal, men det är rätt skönt att man fått den vanan nu efteråt. Men alla vi har ganska bra kontakter på många företag sedan tidigare och det har nog hjälpt oss ganska mycket.

– Försäljningen har gått över förväntan, vi är nöjda och stolta för vi har jobbat hårt. 300 böcker trycktes upp och vi har vi sålt ungefär 250 stycken så 50 böcker har vi kvar. På vår Facebooksida kan man läsa om vårt projekt. Vill man ha ett exemplar får man passa på innan de tar slut.

Nina Andersson, Melker Önneby, Hannes Gabrielsson och Hanna Carlsson. Gustav Josefsson Kähr kunde tyvärr inte vara med vid fotograferingen

Taggar

Dela


1 reaktion på UF-företag bjuder på smaker från vår lilla stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *