Nyheter

Ukrainas sak är vår

Nyheter Det var en tydlig ambition när Vaggeryds kommun bjöd in företrädare för civilsamhället för att diskutera mottagande av flyktingar från Ukraina

Alice Åström

Ett trettiotal företrädare från kyrkor, ideella föreningar och andra organisationer samlades i Skillingehus för att förbereda sig inför en situation när det kan komma ett 50-tal flyktingar på kort tid. Kommunen informerade först om de formella krav som ställs på kommunen och hur man samverkar ur ett myndighetsperspektiv i Jönköpings län genom det som heter F-samverkan. Där ingår länsstyrelsen, region Jönköping, samtliga kommuner, polisen och andra aktörer som har en roll i den aktuella situationen. Men det mest intressanta handlade om hur kommunen ska agera i samverkan med föreningslivet, civilsamhället i vardagen. Alice Åström är kommunens samordnare för att arbeta konkret med detta samarbete. Alice Åström tog ett perspektiv i senaste flyktingvågen och den utvärdering som gjordes efter det. Då var det en hastigt uppkommen situation som man inte hade möjlighet att överblicka. Ur det perspektivet är en tillbakablick viktig för att undvika eventuella fallgropar. Viktiga punkter att hantera är:

  • Tydlig kommunikation åt bägge håll, dialog istället för monolog
  • Långsiktighet i arbetet, inte kortsiktigt släcka bränder
  • Var tydlig i relationen civilsamhälle – kommun. Tidigare upplevdes brister i samordning och samverkan
  • Kväv inte engagemang med byråkrati och administration
  • Kommunen måste se att civilsamhället inte är en serviceorganisation
  • Erfarenheten visar att tilltron till civilsamhället är större än till myndigheter
  • Civilsamhällets stora fördel är att man är flexibel och kan ställa om sitt arbete på ett annat sätt än det offentliga

Alice Åström avslutade med att berätta om sin roll som samordnare där hon tydligt såg sin egen roll som länk mellan civilsamhället och kommunen. Hon var tydlig med att hon ska vara samordnare och länk, skapa förutsättningar och arenor för civilsamhället att lyckas i sina ambitioner. Alice flaggade också för att skapa en styrgrupp med företrädare från civilsamhällets olika delar.

Alice Åström

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *