Nyheter

Ulrica informerade om framtida LRF på lokalavdelningens årsmöte

Nyheter Lokalavdelningen Tofteryd-Åker-Hagshults LRF höll sitt årsmöte under tisdagskvällen i Hagshults församlingshem. Efter diverse rapporter, smörgåstårta och fika hölls sedvanliga årsmötesförhandlingar.

25-talet medlemmar från lokalavdelningen slöt upp vid årsmötet där Ulrica Björnhag, från grannbyn och regionstyrelsen, presenterade om vad som hänt i LRF-regionen under året. Bland annat gällande de kraven som ställts på regeringen för att hindra fortsatt spridning av svinpesten och ett EU-besked som ger mjölkbönderna framtidshopp. När det gäller folkrörelseutvecklingen berättade Ulrica så här: 

– Det är ett arbete för att säkra verksamheten och det behövs göra en förändring. Nu är remissrunda två i gång och processen är över en lång tid. Inga beslut fattas nu utan landets styrelse, både i region, kommun och lokalavdelningarnas styrelse ska svara på remissen.

– Det som är i remissrundan nu är bland annat gemensamma stadgar. Den första obligatoriska föreningsstrukturen i LRF bör vara på kommunnivå, men med det ska det inte hindra att man kan vara organiserade på en lokal nivå. Varje medlems demokratiska rättigheter ska garanteras och det näringspolitiska påverkansarbetet på kommunnivå ska stärkas. Man kan ligga kvar som en lokalavdelning om man vill, eller lokalgrupp som det kommer att heta. Att svara på remissen är viktigt. Alla lokalavdelningar kommer att behöva välja väg, men inte nu. Vi inväntar stämmobeslutet först, berättar Ulrica Björnhag. 

Sune Toftgård berättade om stiftelsen Vallerstad

Sune Toftgård, som har varit medlem i LRF i 60 år, berättade lite kort om stiftelsen Vallerstads arbete och där det nu kommer att väljas in en ny styrelse.

– Lite ovanligt, men i stiftelsen väljer man en ny styrelse vart femte år. Stiftelsen lämnar ut bidraget och, som det står i stadgarna, ska bidraget gå till ”mindre bemedlade” och är behovsprövat.

Efter lotteridragning, där all behållning gick till We Effect, avnjöts en god smörgåstårta från Tallnäs. Därefter startade lokalavdelningens årsmöte där inga större förändringar gjordes och omvalen godkändes.

Ordförande Samuel Åkerström tackade Ulrica Björnhag för rapporten från LRF-regionen

Styrelsen består av Samuel Åkerström, Johan Petersson, Martin Gustavsson, Sara Mejving, Clas Magnusson, Dan Gustavsson och Emil Söderqvist. Valberedningen består av tre personer, där Olof Sjöholm blir sammankallande till nästa år. Med sig har han Börje Claesson och Jimmy Tervonen. Lokalavdelningen har 235 medlemmar och årsmötet beslutade att lämna ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter.

Carl-Johan Bertilsson refererade från kommungruppen, där man är med och jobbar för LRF:s intressen när det gäller kommunens nya översiktsplan och nya järnvägen mellan Byarum och Tenhult.

– Vår kommungrupp finns numera invalda i Vaggeryds näringslivsråd, berättar Carl-Johan.

Fotnot: Har din förening haft årsmöte? Skicka in text och bild till redaktionen@skillingaryd.nu

God smörgåstårta från Tallnäs fick medlemmar njuta av innan årsmötesförhandlingarna

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *