Nyheter

Undersköterska om nattpatrullen

Nyheter Carro Blomqvist debatterar nattpatrullen

Det handlar om värdighet och rättighet som människa

Carro Blomqvister

Jag är 33 år och vikarie i nattpatrullen, jag var en av de undersköterskor som lyssnade på den allmänna politikerdebatten vid kommunfullmäktige måndag 25/2. Jag har jobbat inom vården sedan jag var 16, och jag har jobbat natt i några år nu.

När jag hör hur en del politiker resonerar kring indragningen i nattpatrullen, så blir jag mörkrädd. På tal om mörkrädd, jag läste några kommentarer från en person där personen påstod att den ”hört” att det finns nattpersonal som är mörkrädd och inte vill åka ensam på natten.

Jag är väldigt mörkrädd. Men jag jobbar natt ändå. Jag har gått ensam genom Skillingaryd på grund av att jag och min kollega hade så pass fullt upp, att vi var tvungna att dela på oss för att inte brukare skulle få vänta för länge. Jag har även stått utanför Jupiter, ensam en fredag för att vänta på min kollega. Anledning? Vi hade fullt med larm och fasta besök, var tvungna att dela på oss för att hinna med.

Jag stod där, livrädd och väntade när en bil stannade. Tack och lov, så ville personen bara fråga någonting. Vem hade tagit ansvar om det hade hänt mig något? Vem tar ansvar om det händer en ensamarbetare i nattpatrullen något, framöver?

Neddragningen inom nattpatrullen innebär att någon alltid får vara ensam. Jag läste något om att ”då kan ni väl låna en personal från Sörgården eller Furugården”. Jaha? Så då ska personal vara ensamma inne på våra vård- och omsorgsboenden också?

När är gränsen nådd? Idag är jag 33år och vill inte bli gammal i den här kommunen. Det finns politiker som pratar om att det är så fin tillväxt här. Men vet ni vad? Jag skäms, och jag är bekymrad över framtiden. Ni pratar. Medan vi vårdpersonal ser och möter dessa människor som blir lidande på grund av era beslut.

Jag tycker väldigt mycket om mitt jobb, och det här är inget gnällande. Jag bryr mig om de människor som jag möter i mitt jobb. Jag bryr mig om min och mina kollegors trygghet när vi jobbar på natten. Att dra in personal, innebär otrygghet. Så sluta prata om en ”bra omvårdnad”, för det är inte så verkligheten ser ut när personal tvingas gå på knäna till slut. Därför engagerar jag mig som jag gör. Jag gnäller inte.

Att bli gammal är inte alltid så enkelt. Men att bli gammal med värdighet och få den hjälp du behöver av en tillräckligt bemannad personal. Det är en rättighet.

Carro Blomqvist, undersköterska

Taggar

Dela


10 reaktioner på Undersköterska om nattpatrullen

kan förstå båda sidorna, vi kan ju testa.
fungerar det inte går det att gå tillbaka till gamla metoder, dock måste man vara förberedd på att din arbetsplats/arbetsmetoder kan ändra på sig.

finns många andra kommunen som också är ensamma på kvällarna/nätterna. funkar det på de orterna kan vi i vaggeryds kommun iaf testa.

Fungerar det?
Varför är sjuktalen då så
alarmerande inom äldrevården i
90 procent av
de kommunen arbetsmiljöverket hittills har undersökt?

Till skillingarydsmannen. Som uppenbarligen inte vill visa sitt namn
I denna kommun ökade våldsbrotten med 85 % förra året. Tycker du att det är tryggt för oss att åka ensamma i 9 timmar och 15 minuter där vi utför ett bra arbete och tryggheten med att vi är 2 i varje bil.
Detta försvinner genom neddragningen som de vill utföra. Trygghet att om det händer mig något så finns min kollega som hjälper mig om det händer något eller tvärtom.
Jag vill veta vilka kommuner där de arbetar ensamma och jag vill även veta om de känner sig trygga i att arbeta ensamma eller om de inte vågar säga emot
Kan inte du ta reda på det till oss i nattorganisationen?
Och sen återkomma med bevis svart på vitt

Det du kallar vi, är vi som jobbar i nattpatrullen. Det är ju väldigt lätt att sitta och säga så. Vi får testa. Nej… vi som jobbar, vi får testa. Inte du eller någon annan. Och hur saker är på andra arbetsplatser tillhör inte denna debatt. Jag debatterar angående min arbetsplats och hur det ser ut här.

Det fungerar inte i de andra kommunerna heller så varför ska man då utsätta både personal och omsorgstagare för detta inhumana och kortsiktiga ”test”!

Bra skrivet Carro.
Jobbar själv inom äldrevården men är jätterädd för att bli gammal i Vaggeryds kommun.
Var har värdegrundetn som det pratas jämt i våran kommun tagit vägen?

Tack Josefine. Ja jag undrar också över denna otroligt omtalade värdegrund. Jag vill bara utföra mitt jobb och slippa vara sönderstressad. Jag utbildade mig för att jag faktiskt tycker om mitt jobb. Jag har en värdegrund i mitt tänk, därför debatterar jag som jag gör. Tack för din kommentar : )

och nu .. första nyhet på radion!
90 procent av de äldreboende som arbetsmiljöverket i Sverige kollat har brister i arbetsmiljön och höga sjukskrivningar.

Framför allt stress pga orimlig arbetsbelastning och noll inflytande över sin arbetssituation

Något att tänka på nu när myndigheten ska fortsätta sina kontroller i landet.

Carro du och dina kollegor gör ett fantastiskt jobb med att ta hand om våra gamla o sköra människor i samhället. Är ju ny i politiken försöker lyssna på så mycket som möjligt från alla håll.
Min uppfattning är att varken bespara eller effektivisera genom att ta bort vårdpersonal som skapar otrygghet eller arbetsmiljöproblem.
Däremot måste man anpassa vården efter antal brukare. Förvaltningen har i detta fall hanterat frågan utan att lyfta detta till politiken, vilket man borde gjort när det uppstod en konflikt. I stället var det er protest genom
namnlistor med mera som lyfte det till politiken, vilket jag är tacksam för.
Detta medför att vi i politiken får chans att rätta till, vilket jag hoppas vi klarar. Förvaltningen har inte skött
kommunikationen och personalens medbestämmande på rätt sätt..

Sammantaget finns det inga politiska beslut om neddragningar eller effektiviseringar av nattpatrullen.

Som politiker är det inte roligt att bli beskylld för något man inte har varit med om.

Effektiviseringskravet på 1% finns till för att vi ständigt ska jobba för att få ut så mycket som möjligt för varje skattekrona som du och alla andra har jobbat hårt för att dra in till kommunen. Detta innebär inte att ta bort personal på nivån där det verkligen blir verkstad, utan se till att effektivisera för att det ska bli så mycket verkstad som möjligt och så lite administration som möjligt.

Klart vi ska värna om dom sköra i samhället.

Ska vi spara så är det genom att göra bra mvervägningar i övrig samhällsutveckling med mera.

Måste förstå skillnaden mellan besparing och effektivisering.

Skulle kunna fortsätta mycket längre, men är nog ingen som orkar läsa😃

Tack för ni lyfte frågan och gav oss politiker chansen att påverka.

Eftersom man som politiker inte har insyn utan får förlita sig på info från förvaltningarna, så är man beroende av det man hör i de nätverk man har i civilsamhället,

Så hjälp oss genom att prata med oss.

Hoppas alla får en bra dag, särskilt ni som tar hand om våra gamla och unga i samhället

Det där ordet effektivisera har jag läst och hört om till leda nu. Du använder orden effektivisera och bespara i samma mening. Kan du då tala om för mig vad som är skillnaden?

Du skriver även och jag citerar: ”Min uppfattning är att varken bespara eller effektivisera genom att ta bort vårdpersonal som skapar otrygghet eller arbetsmiljöproblem.”

Det skapar inte otrygghet? Läste du min text? Om hur vi fick dela på oss för att hinna med, och hur jag ensam gått genom Skillingaryd på natten samt stått utanför Jupiter ensam. Det är lindrigt, i jämförelse med personal som blivit attackerade och annat.

Ensamarbete på natten ÄR en otrygghet. Kan inte förstå hur någon skulle kunna påstå något annat. Och jag undrar fortfarande vem som bär ansvar för om det händer mig eller mina kollegor något när vi/om vi är ensamma på natten utan vår kollega.

Det är en arbetsmiljöfråga, och det är en fråga om att vara trygg på sitt jobb och ge en god omvårdnad till människor som är i behov av det.

När jag hör människor prata om siffror så blir jag irriterad. Det handlar om människor. Människor. Inte någon siffra i statistiken. Det har pratats om att antal brukare har minskat. Okej. Inom hemtjänsten så ändras antal brukare, ibland väldigt fort. Vissa ”försvinner”, nya tillkommer. Det går i perioder.

Ska man ändra personalstyrkan enligt dessa perioder då? När det pratas om siffror och effektivisering, så pratar pratar jag fortfarande om människor.

1 + 1 blir 2 i mattematikens värld. Men 1 brukare + 1 brukare är inga siffror. Det är människor av kött och blod med olika vårdbehov. Som tar olika lång tid att besöka osv osv osv i all oändlighet.

Jag vet hur det är när vissa nätter kör ihop sig och jag och min kollega har fått dela på oss för att hinna med. Hur gör jag eller någon annan när vi blev en, och man är ensam?

Klona sig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *