Nyheter

Ung, kvinna och politiker

Nyheter Tre ord som sammanfattar Anna-Maria, Ida och Johanna. Vi har träffat de tre tjejerna som är topp 10 på (C)-fullmäktigelistan till hösten.

Anna-Maria Toftgård, Johanna Malmborg och Ida Philip

Ida Philip, uppväxt i Värnamo, jobbar i Jönköping och bor i Bondstorp har varit politiskt aktiv sedan 2014 medan både Johanna Malmborg och Anna-Maria Toftgård, båda Tofteryd, är nya namn inom politiska världen.

– Anna-Maria och jag gick med i centerpartiet så sent som i december förra året och det var lokala, Tofteryds, avdelningens förtjänst, börjar Johanna Malmborg berätta.

– Jag är uppväxt i en politisk värld, min mamma är ordförande i medborgarnämnden i Värnamo. Min svärfar och jag diskuterade mycket politik och inför valet 2014 var Vaggerydscentern en gubblista, vilket jag tror inte de var stolta över, men då gick jag med. Nu har vi en ”tvärtomlista” med blandat unga, gamla, kvinnor och män. Jag fick förtroendet efter valet förra året att vara ledamot i barn- och utbildningsnämnden och det är väldigt lärorikt, säger Ida Philip från Bondstorp.

Varför har ni blivit intresserade av politik?

– Jag tänkte tanken att man bör engagera sig, men mitt i livet finns så mycket annat som ska göras och hinnas med. Men när jag fick frågan tvekade jag inte. Häromdagen fick jag höra att jag gått med i fel parti av någon äldre herre, men det är faktiskt inget annat parti än (C) som har frågat mig heller. Såklart, är det lättare att gå med och engagera sig, när det finns fler unga med i partiet. Det tycker jag partiet har lyckats bra med, säger Johanna.

– Jag har nog alltid tänkt att jag skulle engagera mig i politiken i framtiden. Min far var engagerad i partiet under min uppväxt, så jag tycker det inte är så konstigt med samhällsengagemang. Vet att många tycker och tänker runt köksbordet, men där kommer inga beslut. Bättre att man gör något åt det istället för att sitta hemma och gnälla.  Att jag blev engagerad nu kanske inte var tanken från början när man är mitt i livet med barn och allt, tanken var kanske om några år, menar Anna-Maria Toftgård och ler stort.

Hur gick det till när ni blev invalda på listan?

– Medlemmarna har röstat genom utskick och sedan ska mycket ta hänsyn till innan rangordningen sker. Men man ska ha anmält sitt intresse givetvis först och sedan tas listorna fram med hänsyn till medlemsomröstningen, berättar Ida Philip som är på plats 5 på fullmäktigelistan.

– Jag kom till nomineringsmötet och såg att jag var listans andra namn. Jag trodde att jag skulle komma in och lära mig, men att partiet har förtroende för mig vilket gör mig glad och jag antar utmaningen, säger Anna-Maria.

– Jag hamnade på en nionde plats och det gör mig glad, jag är också helt ny i politiska världen, säger Johanna.

Vad hoppas ni på vid höstens val?

– Vi har fyra mandat i fullmäktige nu och jag hoppas att vi kan öka på detta med en mandat till, säger Ida.

Hur mycket tid lägger ni ner på politik?

– Jag har endast varit med på två gruppmöten samt att jag har varit med på en partiutbildning nu inför valet, där vi ska dels läst in oss på politiken på riksplan, vilka frågor som tänker lyftas i valet men även diskuterat baksidan av politiken, berättar Anna-Maria.

– Nämndarbetet tar lite tid, vi har sammanträde en eftermiddag i månaden, och man ska komma dit påläst. Jag är vice ordförande i partikretsen så jag har varit med på kommundagar och distriktsstämma. Kul att man får se hur det fungerar samt att man kan påverka, berättar Ida.

– Jag hoppas att jag får vara med och påverka. Att man får känna att man får en plats i partiet. Det kanske blir något uppdrag eller förtroende som gör att vi kan jobba som ett team och utveckla hela kommunen i positiv anda. Politik handlar om ett långvarigt förtroende, säger Johanna.

– Det är mer personbundet i kommunala valet än partibundet, tror jag, menar Ida som påvisar att det är många som väljer ett parti på riksnivå och ett på kommunala valet.

Vad är det roligaste med politik?

– Man lär sig så otroligt mycket. Vi har i och för sig precis börjat men vi trivs redan,  säger Johanna.

– En del säger att politik är tråkigt, men det tycker inte jag. Allting handlar om hur det är utformat. Vi nya har många erfarna att luta oss mot. Att jag väljer (C) är en grundvärdering jag har men den lokala politiken är så mycket mer, menar Anna-Maria och ser fram emot kommande val.

– Roligt att vi kan jobba så bra tillsammans för det behövs, menar Ida.

Partiledaren Annie Lööf var på besök, vad tyckte ni?

– Gillar henne, hon ger ett gott intryck och är närvarande när man pratar med henne, minns Johanna.

– Såklart är Annie en bidragande orsak till att jag är intresserad av politik. Hon ger mig mer än om en äldre herre hade varit ledare för vårt parti, säger Anna-Maria.

– Jag och Annie gick i samma gymnasieklass i Värnamo, så jag har känt henne länge. Mycket imponerad av att hon varit partiledare i sju år redan, avslutar Ida.

Kvinnlig trio som är topp 10 på kommunfullmäktiges (C)-lista

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *