Nyheter

Unga tjejer utbildades i självskydd

Nyheter Lärare och elever från Värnamo folkhögskola lärde i veckan ut självskydd till målgruppen tjejer 13 till 18 år på fritidsgården i Skillingaryd.

En grupp blivande socialpedagoger från Värnamo folkhögskola samlades under torsdagen på UC i Skillingaryd för att lära tjejer självskydd.

Elma Basic jobbar på fritidsgården och fröet till idén såddes av henne.
– Med tanke på att det händer så mycket i samhället så tänkte jag att vi måste göra någonting. Unga tjejer är en väldigt utsatt grupp. Det är viktigt att de är rustade ifall något skulle hända så de känner sig trygga i hur de ska agera, berättar hon.

David Gustafsson är linjeföreståndare för de blivande socialpedagogerna på Värnamo folkhögskola och han berättar att eleverna är utbildade i det här med självskydd. Men att man inför detta har fått arbeta om det hela lite för att passa målgruppen.
– Men det känns som att vi har hittat helt rätt.

Fokuset under kursen låg på hur man kan tänka innan något händer, hur man ska agera om något händer, hur man tar sig loss och hur man snabbt tar sig därifrån. Innan det blev dags för praktiska övningar så höll David Gustafsson ett teoretiskt pass med olika tips.
– Det handlar mer om att skydda sig själv och andra, men också få kontroll över andra på rätt sätt, utan att skada någon, berättade han.

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel stod det att målgruppen var tjejer 10-13 år. Det var felaktigt. Den rätta åldersgruppen ska vara 13 till 18 år.

 

David Gustafsson instruerar i grundställningar. Foto: Henrik Skoglund  [1/3]

Deltagarna fick över olika tekniker, bland annat med hjälp av mitsar. Foto: Henrik Skoglund  [2/3]

Elever på socialpedagogslinjen var med som hjälpinstruktörer. Foto: Henrik Skoglund  [3/3]

Taggar

Dela


3 reaktioner på Unga tjejer utbildades i självskydd

Tänk ”det såg vi inte komma” sa en socialistisk stadsminister, vilket samhälle har de här människorna fixat till oss? Och befolkningen fick inte ens rösta om detta beslut. Vilka vill ha detsamma här.

10-13år? Hoppas man var väldigt tydlig med när detta ska användas. I den åldern blir det lätt en lek och alla vill inte vara med på det tåget. Skolorna jobbar ständigt med vad som istället bli ”maktlekar”.
Inget negativt men en tanke när man skapa dessa tillfällen.

Felaktigt av mig där. Målgruppen var 13-18 år. Ber om ursäkt för förvirringen. Korrigerat nu. //Henrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *