Nyheter

Ungdomarna letar efter trygg plats – nämndordförande svarar

Nyheter Till kommunen har Skillingarydstjejer skickat e-post och efterlyser en trygg plats där ungdomarna kan samlas. Texten uppdaterad kl 19.25

Arkivfoto

I mailet vädjar ungdomarna i Skillingaryd till kommunen då de inte har någonstans att vara. ”Det finns ingen offentlig plats med bänkar och lampor. Under kvällarna, särskilt på helgerna och sommarloven, är en tidpunkt då ungdomsgäng samlar sig och då oftast utomhus”.

– Nere vid Fågelforsdammen finns enstaka bänkar men inga lyktor. Eftersom många bor i Klevshult och Åker blir mopeden det enda alternativet att ta sig till Skillingaryd. Vid skolan finns det bänkar och lyktor men ej hållbart att samlas då privatboende runtomkring lämnar klagomål. Vi är ett tjejgäng som är i 15-årsåldern som samlas med våra mopeder. När vi gör det blir vi polisanmälda. Ett ställe med bänkar och lyktor behövs eller att lyktor installeras vid dammen. Torget är inget bra alternativ för oss unga tonårstjejer då det oftast samlas äldre män där, står det i brevet.

I frågan till kommunen undrar tjejerna var man ska göra när man varken kan vara vid skolan eller dammen? Skillingaryd borde vara en plats där alla ska kunna befinna sig och umgås för ett bättre samhälle. Det är inte bara vi som tycker detta utan ungdomar i alla åldrar vill inte sitta vid torget där folk oftast röker och det känns otryggt.

Synpunkten från ungdomarna kom in i går kväll. Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande, svarade tidigt i förmiddags;

– Frågan är mycket viktig och den bör ställas till kultur- och fritid, som har gjort fantastiska saker under sommaren, berättar Gert Jonsson (M).

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Sverker Bernhardsson (C) som lovat att återkoppla till tidningen med en kommentar under dagen.

Texten uppdaterad kl 19.25:

– Vi i kultur- och fritid är tacksamma för återkoppling till hur vårt samhälle uppfattas. Vår målsättning är att våra platser skall upplevas trygga och tillgängliga. Vi har en öppen ungdomsverksamhet, som visserligen inte är tillgänglig under helgerna, men som har en bred verksamhet och samverkan med andra aktörer. Vi ser positivt på en dialog i frågan som lyfts och jag har uppdragit åt förvaltningen att hantera frågan, svarar Sverker Bernhardsson (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Taggar

Dela


13 reaktioner på Ungdomarna letar efter trygg plats – nämndordförande svarar

Mia… vet inte om du och jag har läst samma kommentarer? För om vi har det så har du missat något. Och jag har aldrig uttalat mig om att det inte skall vara någon rättvisa i samhället. Håller mig enbart till vad inlägget just handlade om 😉

Viktigt med bra ställe för ungdomarna. Fixa det i samråd med fritidsledarna på ug för de vet vilken miljö som passar bäst

Här sågas ungdomarna ner av vuxna människor, när dom ber om trygghet och att inte störa andra. Helt otroligt…..

Ewa – ingen har ”sågat ner” ungdomar utan bara berättat hur verkligheten ser ut. Och ingen anklagade de tjejer som skrivit inlägget för att va stökiga. Men rätt ska va rätt – ska vi skapa utrymmen för en grupp så ska andra grupper också få tillgång till utrymme. Eller ska vi inte ha ett rättvist samhälle?

Håller med Mia totalt.
Låg- och mellanstadie barnen vågar knappt var i lekplatser eller någon annanstans då de äldre ungdomarna tar deras platser.
Har sett äldre också som inte vågar gå förbi när de ser ungdomarna på samhället.
Jag som jobbar natt ser ungdomar ute allt mellan 3-4:30 på morgonen, vad sysslar de med då???’

Om man ska ge dessa ungdomar ett ställe att hänga på så kan jag tala om att det finns fler grupper i samhället som också borde ha rätt till ett ”eget” ställe! Lågstadiebarn körs bort från skolgårdar av äldre ungdomar, lekplatserna vandaliseras regelbundet och som någon skrev så besöks skateparken av drogpåverkade vuxna. Så vart ska de mindre barnen vara? Sen har vi pensionärerna, som inte vågar va ute på kvällen på grund av allt bus, kriminella och alla droger. Ska de stänga in sig efter kl 18?
Och det finns fler grupper som vill ha en fredad plats att vara på. Ska en få så ska alla få!

Hallå nu får ni väl ge er – upplysta ställen för ungdomar? Till vilken nytta så man kan höra detta ljud som ni håller på med hela nätterna.
jag är så satans trött på er – ni samlas vid skolans matsal och röker och förstör lågstadiet. Sedan tror ni att kommunen ska hjälpa er. Bättre kommunen lägger pengarna på bättre saker.
Nej, skateparken går ju inte bra – då ser ju alla vad ni håller på med

Peter du har aldrig reflekterat över att alla ungdomar inte är likadana. Vid skateparken florerar även drogpåverkade män till och från, inte så bra miljö för en tonåring.

De kan väl samlas vid skateparken där finns det bänkar på baksidan av turistbyrån och det är väl upplyst vid skateparken?

Kanske inte är speciellt uppskattat av kringboende där heller, då de kör med sina mopeder långt in på natten.

Jag kom på ytterligare ett ställe. Gamla hederliga Gropabäcken, precis öster om Gullbäckens förskola. Gropabäcken var mer eller mindre en ungdomsgård förr och jag var med i sista generationen som var där

Hade varit fantastiskt om man kunde installera belysning utmed Fågelforsdammen från cykelvägen under motorvägen upp till Götaströms värdshus.
Många som promenerar eller cyklar där.

Mycket bra tjejer. Rent spontant kommer jag på vid Cirkle K eller gamla folkparksområdet. Då kan det utnyttjas på dagtid av alla ”äldre” som promenerar där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *