Nyheter

Ungdomsgårdens öppettider engagerar politikerna

Nyheter Vid måndagens kommunfullmäktige svarade kultur- och fritidsordförande Sverker Bernhardsson (C) på interpellationen från Klas Gustavsson (EMP) om varför ungdomsgårdarna inte har öppet på lördag och söndagar. Många ledamöter ville tycka till i frågan.

Arkivfoto: 2017 invigdes nya lokaler i centrum för Skillingarydsungdomarna

Ett skriftligt svar delgavs ledamöterna i kommunfullmäktige som finns att läsa i sin helhet nedan:

Öppettider UC, UG. Det är fler ungdomar som besöker kommunens fritidsgårdar på vardagarna än helgerna. Det har genomförts enkät undersökningar bland ungdomar i kommunen och länet. Det har kommit in 60 svar ifrån kommunens fritidsgårdar. 

En av de intressanta frågorna som ställdes i enkäten var: När önskar Du att fritidsgården är öppen och de fick klicka för de tre dagar de ansåg som är bäst. Måndagar, onsdagar och fredagar ansåg de vara klart bäst. Lördagar är klart lägre än måndagar. Onsdagar och fredagar har klart flest besökare på fritidsgårdarna och det är stort sett lika i länet. Om vi har öppet på lördagar försöker äldre ungdomar att påverka fritidsgårdarnas verksamhet, vilket är ett klart störande moment. Likaså störs verksamheten av bilburen ungdom som försöker locka med sig fritidsgårdens ungdomar. 

Kommunens ungdomsgårdar är öppna: UG i Skillingaryd, onsdag kväll och fredagkväll.  I Vaggeryd är fritidsgården öppen eftermiddag och kväll under måndagar och torsdagar. Öppethållandet i ungdomsverksamheten styrs också av vilka resurser som finns att tillgå. 

Arkivfoto: Fältarna är fantastiska enades politikerna om

Sverker Bernhardsson (C);
– Det är bra att den här frågan kommer upp. Vi vill driva ungdomsgården på båda orter under alla dagar. I Vaggeryd har det varit öppet på lördagar men behovet har visat sig vara större på måndagar. Enkäten som gjordes 2021 visar sig att måndagar var det 37 procent, tisdag 10 procent, onsdag 63 procent, torsdag 32, fredag 80, lördag 30 procent och söndagar 7 procent när de ville att ungdomsgården skulle vara öppen. 

– Både kyrkan och idrottsföreningar har verksamhet och det anges i enkäten. Man får välja de bästa vägarna som har bästa verkningsgrad. Resurserna styr. Vi kan säkert ha mer öppet på helgerna om vi har mer resurser. 

Klas Gustavsson (EMP) frågar vidare;
–Störande verksamhet, vad är det?

Sverker Bernhardsson (C);
– På fredagar och lördagar finns det en del störande ungdomar som inte har där att göra. Bilburen ungdom och de stör verksamheten. 

Annelie Borgström (S);
– Alla vi har varit ungdomar och vi har diskuterat ungdomar. Centrumkiosken var vi förr. Det här är jätteviktigt att skapa möjligheter, även om vi pratar om några procent så fångar vi upp dessa. Vi får inte tappa de här ungdomarna och många behöver en vuxen att vara med på helgerna. 

Roger Ödebrink (S);
– Det klart att det är resurser. Jag villl påminna om vem som har makten på resursen. Femklövern styr och jag vet inte hur många gånger vi har äskat mer pengar till fritidsverksamheten. Sedan den här verksamheten är många och mycket att hålla ungdomar ifrån saker och ting. Mycket händer efter klockan 20.00 och på helger. Det klart att ska man titta på resurser och leta efter ungdomarna i Jönköping. När vi flyttade hit 1990 började jag fråga efter fritidsgårdar och jag kom från Göteborg och jag har jobbat med fritidsgårdar. Föräldravandring var jag med i och det var naturligt att träffa ungdomarna. 

Sverker Bernhardsson (C);
– Vi kommer att jobba för att få det bättre för ungdomarna i kommunen. Fler ungdomar i kommunen och de ungdomar som är på ungdomsgården är de lugnare arten. Vi hade lite bekymmer att ungdomarna träffades vid campingen i Vaggeryd förra sommaren. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Det var full ruljans på fredagkvällen när vi vandrade. På lördagen satt det en ensam kille på torget. Då var det wifi där utanför Ritz. Det var därför han satt där. 

Atcha Adinda (L);
– Kommunens ungdomar träffar jag som ordningsvakt inne i Jönköping. De drar runt i stan. Vi måste tänka på våra ungdomar. 

Jenny Larsen (KD);
– Jag tror ungdomsgårdarna fyller en viktig funktion. Men fälgarna är otroligt viktiga och de har en viktig roll. Jag vet att ungdomsgårdarna samarbetar med fälgarna. Otrolig viktig verksamhet. Det finns en del frivillig verksamhet också. 

Roger Ödebrink (S);
– Om ni nu blundar allihop och tänker på att jag är i 14-årsåldern. Jag tillhörde dem som du beskrev som ”störande ungdom”. Hade tur med en lärare i nian som fångade upp mig. Han sa till mig ”tänk till lite”. Jag tänkte till och blev anställd av socialförvaltningen i Göteborg som 16-åring. Man fick 400 kronor per termin om man var med och hjälpte till på fritidsgården. Största delen av arbetet var utomhus med fältarna som är viktig. De som är på insidan är smågulliga men det är inte där de stora problemen är. Det är dem vi ska fånga. 

Jörgen Johansson (C);
– Vi måste se till helheten. Roger tycker att han haft tur. Men det var ju duktiga människor som hjälpte honom. Det finns många som gör ett bra jobb. Ungdomar är en fruktansvärd tillgång. 

Nexhat Shabani (S);
– Vi har en stor bilburen ungdomar. A-traktor och det är väldigt hett just nu. Jag är allergisk att vi alltid ska prata ålder. Vi har många föreningar som skulle engagera sig i bilburen ungdom i kommunen. 

Ewa Magnusson (L);
– Det handlar om aktiviteter. Det här är inte besvärligt. Engagera er i föreningar. Det är många som tappat under pandemin. Jag tänker också med engagerade vuxna får vi blivande engagerade vuxna. Vi ska samarbeta i olika aktiviteter.  

Gert Jonsson (M);
– Det är en enkel fråga ställd. Men ibland önskar jag att vi håller oss till frågan. Vi har fått svar. Har alla extremt mycket känsla för den här frågan men jag vädjar att gå tillbaka till ursprungsfrågan. 

Annelie Borgström (S);
– Interpellationen var bra. Det är bra att inte sätta ungdomar i fack, det har vi en förmåga att göra. Antingen gillar man hockey eller hästar, då behöver man ingen ungdomsgård. Men jag gillade att åka moped med killarna, så en fritidsgård behövs. 

Roger Ödebrink (S);
– En enkel fråga ska besvara med ja eller nej. 

Fullmäktiges ledamöter ansåg att interpellationen vara besvarad och lades till handlingarna. 

Klas Gustavsson (EMP) förundrades över att inte fritidsgårdarna var öppna på helgen. I måndags fick han svar på sin interpellation

Taggar

Dela


1 reaktion på Ungdomsgårdens öppettider engagerar politikerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *