Nyheter

Unikt företag firar 100 år

Nyheter Från stampat jordgolv 1918 till högteknologisk unik teknik 2018. Tänk om industriväggarna kunde delge utvecklingen under alla dessa år. Vi har träffat vd:n för det anrika 100-års företaget i Skillingaryd.

Thor Ahlgrens firar 100 år

Henrik Häggström är vd för Thor Ahlgrens sedan åtta år tillbaka. Han är uppväxt i Skillingaryd och har sett sin nuvarande arbetsplats, intill sin dåvarande skola, fågelforsskolan, varje dag under sin skoldagar. Att han nu är vd för det 100-åriga företaget kanske han inte hade räknat med i mitten av 80-talet.

Men vi börjar från början…

1918 startade Thor Ahlgren sitt företag med samma namn vid Östra fåglabäcksvägen i Skillingaryd. Kvalité med ordning och reda var ledorden redan då. Produktionen gjordes på stampat jordgolv där pressarna stod. Produktionen sköttes med remdrift och vattenkraft. Pressning gjordes i olika former. Efter ett antal år fanns sex anställda. Äldsta verktyget, som finns kvar i huset, är från 1937 och den gjorde söljor och hakar. På den tiden var det yrkesskicklighet när verktyg gjordes och man ville gärna få sitt namn och datum instansat på verktyget.

Vd:n Henrik Häggström med en del som sitter i scanias växellåda

Under 1940-talet kom en ny kund till Thor Ahlgrens, Volvo, vilket gjorde att förfrågningar och tillverkningen ökade.

Grundaren Thor Ahlgren förolyckades på företaget 1947. Efter hans död tog barnen Werner och Elin över företaget. Bertil Granstrand, Elins man, fanns också med och drev företaget.

Vid 1970 byggdes pressverkstaden till österut. Ett sköljbad köptes in och en artikel skrevs om detta i en branschtidning att anläggningen var den mest miljövänligaste i sitt slag och först ut i landet. På bild i branschtidningen kunde man se fiskar simma i nya anläggningen bara för att visa hur miljövänlig verksamheten var. Stora rationaliseringar både vad gäller lokaler och produktion där södra byggnaden kom till. Volvo kom in som en stor underleverantör i hela Europa och påverkade även skillingarydsföretaget som fick allt större ordrar. Tvåvåningshuset, det gula tegelhuset byggdes och blev ett känt landmärke i Skillingaryd där nu industrin började bli omgiven av bostadsområden.

Närmare 500 artiklar görs

1983 köpte Werner och Sven Ahlgren ut familjen Granstrand. Ny tidsepok av teknik och investeringar påbörjades där mycket präglades av datorisering och miljö.

1994 köpte Sven Ahlgren ut Werner Ahlgren och Sven blev då ensam ägare till företaget. Runt det årtalet började kundernas köpbeteende förändras och första miljövänliga tvättanläggningen i landet köptes in.

2008 förvärvades Hooks produktion AB i Hok för att komplettera upp och få ett bredare spektrum samt att finstansdelen från Levi Pettersson köptes in. Hooks produktions AB kompletterade verksamheten med nya kunder och finstansdelen med ny tekni och det här blev ett komplement till den vanlig pressningen. Krisen kom tyvärr en månad senare….

– Det gjordes ett försök att flytta ner produktionen till Skillingaryd, maskinerna såldes av i Hok och lokalen låg ”i malpåse” under ett år. Vi investerade i en liten lasermaskin till Hok och den blev snabbt belagd så att vi kunde köra tvåskift fram till 2016. Då köptes ytterligare en lasermaskin och vi rensade ur alla gamla pressar och gjorde om verksamheten i Hok. Från den dagen, 2016, finns där enbart laser och efterbearbetning i Hok. För två år sedan var vi 4 anställda och omsatte 4 miljoner. Idag jobbar vi treskift i Hok och snart kommer vi även att gå upp med helgskift och omsättningen är 25 miljoner. Så i Hok har det hänt mycket, säger Henrik Häggström.

2010 kom Henrik Häggström in som vd i bolaget och då var det runt 27 personer som var anställda. Allt gick snabbt framåt och under samma år ökades personalen till närmare ett 40-tal. Därefter gick det kraftigt ner igen och några år efteråt var man nere på 29 anställda igen.

Omsättningsrekordet sattes 2017 och kommer göra så även i år…

– Vi har väldigt svårt att få tag på rätt folk, som alla andra, säger Henrik och nämner att de har ett skolprojekt med där företaget har varit på plats i skolan, som är för de som vill vidareutbilda sig, ändra inriktning i arbetslivet eller för nyanlända som vill fortbilda sig. Därefter har många studiebesök gjorts på företaget och att många från skolan jobbar idag extra på företaget.

–Tidigare hade vi även ytbehandling. Men det kom till en vägs ände där valet var om man ville fortsätta och kunna följa med i alla miljökrav som gäller för ytbehandlingsanläggningar eller inte. Företaget valde då att köpa in den tjänsten istället och skapa intern ledig yta för nya affärer, berättar Henrik.

– Idag är fordonsindustrin vår största kund och vi ökar också mest inom denna bransch. Spännande framtid väntar med två nya kunder som kan bli väldigt stora på kort tid. Vi har mellan 400 – 500 unika detaljer och vi är det företag som leverera flest artiklar till Scania, 140 unika artiklar. Nu har vi även direktleverans till världens monteringsfabriker inom Scania, där det förutom Sverige, innebär Holland, Frankrike och Brasilien. När det gäller andra kunder direktlevererar vi artiklar till bland annat till Tyskland och Kanada, säger Henrik.

Hur firar man en 100-åring?
– För någon månad sedan besökte vi vår största kund, Scania, och fick se deras tillverkning och sedan åkte vi till Helsingfors hela företaget. På fredag kommer vi att ha en bankett på Hooks Herrgård där vi även bjudit in alla som gått i pension på företaget och alla anställda med respektive till banketten. Vi kommer att vara över 70 personer på festen, berättar Henrik.

Omsättningsrekord gjordes förra året på 85,6 miljoner och över 100 miljoner siktar företaget på nästa år. Thor Ahlgren är ett av tre i bolag i Skandinavien som har den unika produktionstekniken finstansning, så en en spännande framtid finns. Företaget stansar, pressar, finstansar och laserskär med efterföljande stödprocesser till främst fordonsindustrin men även inom elektronik-, verkstads-, telekom- och möbelindustrin. 29 personer, inklusive tjänstemän, jobbar i Skillingaryd idag och 10 personer har sin arbetsplats förlagd i Hok. All packning och utleverans sker från skilingarydsfabriken. Göran Strömkvist är den som har jobbat längst på företaget, 52 år. Han började som springpojk vid 13 års ålder.

Hur känns det att förvalta Skillingaryds äldsta metallindustri?
– Jag växte upp i Skillingaryd och bodde här till jag var 20 år. Ahlgrens fanns alltid här när man gick i skolan. Jag har alltid vetat om att det varit kvalité på bolaget. Idag bor jag i Ronneby och veckopendlar hit. Trivs mycket bra här på företaget, avslutar Henrik och säger att vi är starka så bolaget kommer att finnas i ytterligare 100 år även om området runt omkring begränsar utvecklingen av företagets yta.

I branschtidningen 1970 kunde man se fiskar simma i den nya anläggningen  [1/3]

Thor Ahlgrens på 20-talet. Arbetarna står framför byggnaden som byggdes utanpå (runtom/över) den tidigare byggnaden som var en gammal smedja  [2/3]

Thor Ahlgrens på 20-talet. Pressarna stod på stampat jordgolv  [3/3]

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *