Nyheter

Upphäver kommunens beslut: Får anlägga jordvärme

Nyheter En fastighetsägare i Vaggeryd ansökte till miljö- och byggnämnden att få installera jordvärme då det ansågs vara stor risk för förorening i vattendrag. Länsstyrelsen anser att risken är minimal för dricksvattenpåverkan…

Arkivbild på jordvärmeanläggning i en annan del av kommunen

En anmälan om att få installera jordvärmepump lämnades på delegation av miljö- och byggnämnden där man avsåg att avsluta ärendet ”och lämna klagomål utan åtgärd”. Som skälet för beslutet anges det att fastigheten ligger 28 meter från närmaste vattendrag, då jordarten är sand rör sig grundvattnet snabbt vilket tillsammans med det korta avståndet till vattendraget utgör en stor risk för förorening vid potentiellt läckage av köldbärarvätska från jordvärmeslangen. Grundvattnet rinner även i riktning mot Hjortsjön och närliggande vattendrag. Tomten är endast 22 meter bred och kollektorslangen ska ligga tio meter från tomtgränsen på grund av risk för grannens energiupptag ur marken. 

Beslutet från kommunala nämnden överklagades till Länsstyrelsen av fastighetsägaren där man anger att fastigheten inte ligger inom vattenskyddat område och att risken för läckage i moderna värmepumpsystem är mycket liten samt att det är miljömässigt sämre att fortsätta elda med pellets. 

När beslutet anlänt till fastighetsägaren och miljö- och byggnämnden noterar Länsstyrelsen inledningsvis att nämndens beslut formulerats så att ärendet avslutas och att klagomål lämnas utan åtgärd. Eftersom nämnden bedömt att den anmälda åtgärden inte kunnat godtas borde ärendet istället ha avslutats genom ett beslut om förbud. Det har inte förekommit några klagomål i ärendet ser beslutande handläggare på Länsstyrelsen och beslutet som lämnats till fastighetsägaren har därför blivit missvisande. Trots beslutets utformning framgår dock nämndens inställning tydligt av beslutsmotiveringen. Det överklagade beslutet får därför anses innebära att nämnden har meddelat förbud mot den anmälda jordvärmeanläggningen. 

Enligt beslutet ligger jordvärmeanläggningen på ett avstånd av cirka 800 meter från vattenskyddsområdet för den kommunala dricksvattentäkten. Ytterflödena i området rör sig i riktning från dricksvattentäkten och det finns anledning att grundvattenriktningen i huvudsak är densamma. Enligt Länsstyrelsens uppfattning torde risken för påverkan på dricksvattentäkten vid ett eventuellt läckage från jordvärmeanläggningen därmed vara utesluten. Vidare har det i det överklagade beslutet inte närmare motiverats varför det bör ställas krav på minsta avstånd mellan kollektorslangen och tomtgräns. Av utredningen framgår att det finns ett antal bergvärmeanläggningar i området dock inte på någon fastighet som angränsar till aktuell tomt. 

Sammanfattningsvis anser Länsstyrelsen att det inte funnits grund för att förbjuda den anmälda jordvärmeanläggningen på det skäl som anförts i beslutet. Det överklagade beslutet bör därför upphävas och ärendet återförvisas till miljö- och byggnämnden för fortsatt handläggning… 

Taggar

Dela


1 reaktion på Upphäver kommunens beslut: Får anlägga jordvärme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *