Nyheter

Uppmanar till vaccination

Nyheter Den här veckan är det nationella vaccinationsveckan. Hur går det med vaccinationen i kommunen, undrade vi och ställde frågan till verksamhetschefen Ann-Christine Roos på vårdcentralen i Skillingaryd.  "– Vaccinationsviljan kunde varit större"

Här fick tidningens ansvarige utgivare stick i armen för snart ett år sedan. Foto; Martina Ojala

Traditionella vaccinationsveckan som genomförs i veckan görs i syfte att fler ska vaccinera sig mot covid-19.

– Vaccinationstakten löper på bra med vaccinationsviljan kunde vara bättre och vi har mer tider och möjligheter med personal än efterfrågan just nu, säger Ann-Christine Roos verksamhetschef på Skillingaryds vårdcentral. 

– Vi har planerat vaccinationstider fram till sista mars och man bokar in sig via appen eller ringer vårdcentralen för bokning. Detta för att förhindra trängsel och köer, menar Ann-Christine Roos. 

Vi ställde frågan till vårdcentralen ”Varför ska jag vaccinera mig och varför behövs en tredje vaccindos?”

Svaren blev;

• Skydda dig själv mot allvarlig sjukdom 
Även om smittspridningen går ner i vår och sommar så kommer covid-19 att finnas kvar. Vaccination ger ett mycket effektivt skydd mot allvarlig sjukdom. Även om du skulle bli smittad trots vaccination så får du mildare symtom. Om du har ett normalt immunförsvar är risken att bli så svårt sjuk att du behöver sjukhusvård mycket liten om du är vaccinerad.

• Skydda andra
Som vaccinerad har du lägre risk för att smitta andra. Dels genom att du själv är skyddad mot att bli infekterad och dels genom att om du trots allt blir infekterad så är du sjuk kortare tid och utsöndrar mindre virus.

• Bygg ett skydd för framtiden
Tre doser vaccin får numera anses som grundvaccination. Den som bara fått två doser har efter ett halvår mycket begränsat skydd kvar. En tredje dos ger ett mer effektivt och långvarigt skydd. Även om fler påfyllnadsdoser kan komma att behövas framöver (eventuellt med ett uppdaterat vaccin) så är grunden att man först fått tre doser.

• Covidbevis möjliggör resande
Nästan alla andra länder kräver någon form av covid-bevis för inresa. För EU-länder och en rad andra vanliga turistmål kommer det att krävas tre vaccindoser för att få ett giltigt covidbevis. Alternativet är att testa sig inför resa och ett sådant test kostar ofta flera tusen kronor per person.

• Vaccinera dig även om du varit sjuk
Även om du nyligen varit sjuk i covid-19 behöver du vaccinera dig med tre doser för att vara säker på att få ett bra skydd inför framtiden. Immuniteteten som uppnås efter genomgången infektion kan variera mycket från person till person och du bör därför vaccinera dig så fort du återhämtat dig från infektionen.

 

 

På socialdepartementets hemsida finns att läsa;
Vaccin är det viktigaste verktyget för att bekämpa covid 19-pandemin och vi behöver en så hög och jämn vaccinationstäckning som möjligt. Fram till den 1 mars har nästan 20,5 miljoner vaccindoser delats ut. Ca 85 procent av alla över 12 år har fått två doser och 60 procent av alla över 18 år har fått tre doser. Men fortfarande är ca en miljon personer över 12 år ovaccinerade.

Under vaccinationsveckan har Folkhälsomyndigheten regeringens uppdrag att tillsammans med andra myndigheter, Länsstyrelser, regioner, kommuner och ideella organisationer nå så många som möjligt av de som ännu inte är vaccinerade.

När Sverige nu gått in i en ny fas i pandemin och allmänna åtgärder för att minska smittspridningen har upphört, är det särskilt viktigt att nå ut med information om nyttan med vaccination till så många som möjligt. Vaccinet är och kommer även framöver att vara den enskilt viktigaste åtgärden mot covid-19.

Arkivfoto

Totalt har 10 691 personer i Vaggeryd fått sin första vaccindos fram till vecka åtta, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 86 procent av befolkningen fått minst en dos. Det är en lägre andel än i de flesta andra kommuner. Hammarö kommun har vaccinerat flest i hela landet (95 procent).

10 456 personer eller 84 procent av alla i befolkningen i Vaggeryd har tagit en andra dos.

Personer över 18 år rekommenderas en tredje dos, tre månader efter den andra. I Vaggeryd har totalt 7 126 personer fått påfyllnadsdosen. Det motsvarar 63 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

I hela Jönköpings län har 88 procent av befolkningen har fått en första dos. Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. De äldsta var också först ut att erbjudas en tredje påfyllnadsdos. I Vaggeryd har hittills 700 personer – eller 93 procent av 80-plussarna – fått en tredje spruta. Det är en större andel än i de flesta andra kommuner.

Vaccinationsläget i länets kommuner

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *