Uppvärmingen i Hoks skola: Utebliven redovisning medför vite
Nyheter Miljö- och byggnämnden beslutade vid senaste sammanträde att barn- och utbildningsnämnden ska redovisa gällande uppvärmningen i Hoks skola. – Redovisa senast 20 juni annars vite, säger nämndordförande Dauhn (S).
Inspektion enligt tillsynsplan i november 2022 deltog lokalstrateg och tillförordnad rektor. Uppvärmningen av skolan har diskuterats och verksamheten berättade att man haft problem med pelletspannan tidigare. Det har åtgärdats och fungerade nu som den skulle. Vid inspektionen påpekades flertal brister och redovisningen av en handlingsplan begärdes in senast februari månad.
En redovisning inkom och gällande punkten ”egenkontroll, driftstörningar och uppvärmning” redovisades att vid konstaterad driftstörning gör verksamheten en felanmälan till det upphandlade bolaget, enligt de rutiner som finns på intranätet. Värmepanna har larm som går till bolaget om pannan stannar. Miljö- och byggförvaltningen har inte blivit informerad om driftstörningarna, verksamheten och dess problem som varit omnämnda i Skillingaryd.nu i januari månad. I februari berättade vi att fastighetschefen nämnt att pelletspannan varit trasig sedan i somras och att den inte går att reparera och att oljepannan har fått gå in och värma upp skolan. I nämndens tjänsteskrivelse står det angivet att ”det senare har förtydligats av fastighetschefen att detta är felciterat av lokaltidningen”.
Anledningen till att ärendet nu finns på miljö- och byggnämndens bord är att verksamheten är anmälningspliktig enligt förordningen miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Magnus Dauhn (S);
– Bekymmer med uppvärmning på Hoks skola. Vi vill ha en beskrivning om vad som hänt och hur man löser det. Man har en pelletspanna som gett upp och som inte varit värd att reparera och nu har man använt olja. Det har inte heller fungerat. Kallt i skolan och känslan är att man inte har en bra egenkontroll. Egentligen är det så att man ska redovisa händelseförloppet, vad det är för problem och hur man ska lösa det om det uppstår igen. Senast den 20 juni ska förvaltningen redovisa vad som ska göras. Annars utgår ett vite, engångssumma, på 50 000 kronor till förvaltningen, säger Magnus Dauhn (S).
1. Redovisa händelseförlopp;
1.1. Vilka problem har uppstått med värme.
1.2. Varför har problem med värme uppstått.
1.3. När har problem med värme uppstått.
1.4. Hur länge har problem med värme uppstått.
1.5. Vilka åtgärder som har tagits för att åtgärda problem med värme.
1.6. Vem som har ansvarat för åtgärderna.
2. Redovisa en plan för om problem med värmen uppstår igen
2.1. Hur det kontrolleras att problem ej uppstår
2.2. Vem kontrollerar att problem ej uppstår
2.3. När kontrolleras att problem ej uppstår
2.4. Vem är ansvarig för åtgärder
2.5. Vilka åtgärder ska ansvarig stå för
2.6. Vilka är konsekvenserna om ingen tar åtgärderna
3. Redovisa egenkontroll gällande driftstörning och uppvärmning.
4. Genomföra undersökning gällande byte av uppvärmning och redovisa kostnadsunderlag.
5. Redovisa hur ni tänker uppnå de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap, miljöbalken. Redovisning av punkt 1-5 ska redovisas till miljö- och byggnämnden senast 2023-06-20.