Nyheter

Utbildning och energi i fokus när Green (M) besökte Wog Trä

Nyheter Riksdagsledamoten Mats Green (M) besökte vd:n Jonas Ireklint på Wog Trä under måndagseftermiddagen. – Drivkraften till arbete ska vara större, menar Green och Jonas passar på att ta upp funderingar kring energi och utbildning…

Närmast är Mats Green (M) som under måndagen besökte Jonas Ireklint och Wog Trä

Jonas Ireklint bjöd på en kopp kaffe och hälsade moderaterna välkomna till Wog och ber Mats Green (M) jobba med utbildningsfrågan.

– Det finns för få industritekniska utbildningar och vi kommer att behöva personal framöver. Det finns olika ben i utbildningen och basen fattas. Det behövs helt enkelt industritekniska utbildningar. I dagsläget får vi göra utbildningarna själva. Det finns en del EU-stödda projekt, CNC-utbildningar och CAM-utbildningar, viktigt att vi kan vidareutveckla vår personal. Det finns YH-utbildningar, produktutveckling och möbeldesign, vid skolan i Nässjö, men det är svårt att locka personal. Det är produktutvecklare vi behöver. Det finns inga enkla jobba inom industrin längre, man måste ha ritningsläsning, camberedning och truckkort i bagaget. Man måste få komma ut till företagen i unga åldrar för att väcka intresse, menar Jonas Ireklint.

Mats Green (M):
– Vi såg när vi etablerade teknikcollege att när företagen släppte in barnen redan när de gick i årskurs fem var chansen att få upp industriintresset större, i högstadiet och längre upp kan det vara för sent. Politiken kan inte marknadsföra varje enskild bransch men träbranschen är stor och väldigt viktigt. Politiken måste inse att det inte finns några enkla jobb längre. Det finns olika former av yrkesutbildningar och det lägger vi resurser på. Eftersom jag är moderat har jag också moderata åsikter och för mig är det viktigt att drivkraften till arbete ska vara större. Det finns branscher som skriker efter folk men inga sökande. Det är för lönsamt att gå på bidrag. Det går inte att ta sig rätten på att leva på andra. Sänkta kostnader och skatter för företagare tillsammans med ett utbildningsväsende som behöver skärpas upp. Enkelt sagt bättre villkor till företagare, det ska vara lönsamt att arbeta och utbilda sig. 

Mats, Jonas och Gert träffades över en fika

Jonas Ireklint vänder sig till Gert Jonsson (M) som också finns runt fikabordet;
– Var ska alla bo, vi behöver mer bostäder i kommunen.

Gert svarar:
– Vi trummar på med våra detaljplaner och vi vet att när det väl släpper så vill vi veta att det är klart med alla planer. Vi tänker inom alla segment, både med hyres- och bostadsrätter. Vi har bra med kommunikationer i vår kommun. Vi kommer att erbjuda ett smörgåsbord när det väl släpper, menar kommunstyrelsens ordförande och Greens partikollega Gert Jonsson.

Var bor de som jobbar på Tog Trä?
– De flesta som jobbar här bor antingen i Vaggeryd eller Skillingaryd, men har även några från Jönköping och Huskvarna. Men det är en bit att gå till stationen eller busshållplatsen här i Götafors. Vi önskar också en intern linje här i området.

Nästa fråga Jonas vill lyfta med riksdagsledamoten Green är energifrågan och lokalen som företaget hyr av är stor och det kan tänkas sig bli inkoppling av fjärrvärme framöver…

Mats Green (M);
– Jag är också energi- och marknadstalesperson och man måste kunna ta ren och billig energi för givet här i Sverige. Det är viktigt att vi håller i den konkurrensdelen. Fjärrvärme är utmärkt, även kärnkraft och vattenkraft.

Innan rundvandring görs på Wog Trä summerar Green sitt besök i kommunen:

– Jag är tacksam för att jag fått möjligheten att komma hit. Intressant kommun, bekvämt beklämd mellan Värnamo och Jönköping och utmed pulsåldern E4:an, det är inte alla kommuner man kan säga det om.

Mats Green och Gert Jonsson fick under besöket veta följande av Jonas Ireklint, vd för Wog Trä: 

”Götaströmsgruppen är mamman till våra producerande bolag och de som är mest affärsdrivande är Wog Trä och Wog Metall. Förra verksamhetsåret nådde vi 100 miljoner i vår koncern. Tittar man på Wog Metall i Elghammar har vi 30 anställda, det är en ren legoleverantör inom plåt och rör. 

Wog Trä omsätter 76 miljoner vi är 38 anställda. Vi hyr av Logistea här på Munksjöområdet och lokalen omfattar 9 000 kvadratmeter. 

Wog startades av tre snickare Walter, Ovar och Gustaf 1944. Då var det en ren snickeriverksamhet, pinnstolar, ändrad inkörning genom historien. Tidigt 2000-tal var våra egna tv-bänkar företagets ryggrad tillsammans med cd-ställ. När vi var på mässa i Tyskland såg vi att kineserna hängde tv:n på väggen och vi såg vart det skulle gå…

– Det gick ganska snabbt nedåt och vi var tvungen att ställa om. Vi hade lämpliga maskiner och träkomponenter. Då gjorde vi butiksinredning både här och i Elghammar. Förändringen gick snabbt och Wog Metall blev en legotillverkare.  

– WOG trä hade en stor badrumsaktör i kundportföljen. Vi växte tillsammans med dessa, vi har fortfarande kvar men i en mycket mindre skala, de flyttade mycket av sin tillverkning till Baltikum. Vi hoppas att de kommer tillbaka hem till Sverige, som många andra gjort. Vi tycker att vi har hela produktionskedjan till färdig produkt och levererar många gånger till kunders kunder och inte via ett centrallager. Kvalité är viktigt för oss eftersom det inte är någon annan som ”tittar på” våra grejer.

– Moderna maskinparker kännetecknar båda våra fabriker. Vi gör en nyinvestering varje år. Vi har försökt att hålla den takten för att inte tappa fart. Energi och uppvärmning är stora kostnader. Alla nya maskiner går till att bli mer energioptimerade. Andra delar, utöver kvalitén, är leveranssäkerheten, vi mäter den i vårt tidsarbete. Vi ligger på 97 procent och inga hängslen på det.

– Utöver det är vi från januari 2023 FSC-certifierad vilket betyder att vi har full spårbarhet på den råvara vi köper hem. Eftersom vi är certifierade bryter vi inte leverantörskedjan. När det här kom så var det många som trissade upp priser men det är borta numera. Vi har också varit ISO 9001 certifierade sedan ganska många år tillbaka.

– Vi byggde en ny pulverlacksanläggning i Elghammar vilket var en stor och välbehövlig investering. Vi ser att vår tillväxt är stark och expansiv. Vi såg en liten tillbakagång under pandemin och vi hade ett fantastiskt 2022. Vi kom upp i 76 miljoner och vi kommer att tangera det även i år och det är glada och stolta över att plocka på marknaden.

– Vår investering är större än avkastningen. Vi gör det här för delvis lånande pengar. Vi kan inte vila och sluta investera. Bättre att ha en jämn investeringstakt, tycker vi.

Det sitter inte i väggarna utan det sitter i oss som jobbar här. Vi ställde frågan ”varför går man till jobbet”. Vi kom ganska snabbt fram till att det handlar om ansvar, samarbete och framåtanda som vi har som värdegrund. Vi vill ligga i framkant med teknikutveckling, utbildning ligger oss varmt om hjärtat och vi försöker utbilda personal på plats. Samarbete är viktigt och ansvaret man har är att ”rätt från mig”. Vi tog fram slogan ”REKO” som står för respekt, engagemang, kvalité och omtanke, berättar Jonas Ireklint vd för Wog Trä i Vaggeryd.

Taggar

Dela


1 reaktion på Utbildning och energi i fokus när Green (M) besökte Wog Trä

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *