Nyheter

Uteblivna statsbidrag drabbar biblioteken

Nyheter De bidrag som landets bibliotek har kunnat söka för att bland annat kunna hålla öppet i större utsträckning uteblir från och med 2024. Nu begär kultur- och fritidsnämnden i Vaggeryds kommun 800 000 av kommunfullmäktige.

Genrebild. Foto: Martina Ojala

Det var 2018 som möjligheten för biblioteken att söka statsbidrag kom. För biblioteken i Vaggeryds kommun har det bland annat inneburit att man kunnat anställa en bibliotekspedagog och förstärka barnverksamheten med fokus Skillingaryd. De senaste åren har medlen också använts för att arbeta med personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

Men från och med årsskiftet försvinner statsbidraget och nu har kultur- och fritidsnämnden i kommunen beslutat att äska 800 000 per år för att upprätthålla standarden på biblioteken i kommunen.

”Även om det är svårt att visa på kortsiktig ekonomisk vinst vill Kultur- och fritidsnämnden lyfta fram vikten av det folkbildande, demokratiskapande och hälsofrämjande arbete som sker inom ramen för Vaggeryds kommuns biblioteksverksamhet, vilket gör att en satsning på 800 tkr per år sannolikt är väl investerade medel på sikt. Biblioteksverksamheten kommer förstås att fortsätta söka externa medel som är relevanta för verksamheten”, står det att läsa i beslutsunderlaget.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Uteblivna statsbidrag drabbar biblioteken

Men ingen satsning på den öppna ungdomsverksamheten, som även den främjar för minskad utanförskap.

Centerpartiet och Empartiet som enda partier ger i budget full täckning för uteblivet statsbidrag på 800 000 till biblioteksverksamheten.
800 000 för utökad simskola, 500 000 till unga inom kultur och 500 000 till unga inom föreningar.

Detta är enda budgeten som verkligen satsar på kultur och fritid med inriktning unga.

I dessa tider är det extra viktigt att satsa på våra unga.

Jörgen Johansson (C)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *