Nyheter

Utmaning att hitta kompetens

Nyheter Tommy Sjögren från arbetsförmedlingen fanns med under näringslivsfrukosten och berättade om utmaningar, läget på arbetsmarknaden och den vikande ungdomsarbetslösheten.

En stående punkt vid näringslivsfrukosten är arbetsförmedlingens senaste nytt. Här berättar Tommy Sjögren som är företagsrådgivare

Vid näringlivsfrukosten på Träningsmagasinet berättade företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen Tommy Sjögren om vad som händer på arbetsmarknaden i Vaggeryds kommun. 

– Jag tror inte ens man hinner sätta på tv:n innan det är stora svarta rubriker. Inflation, krig, bränsle- och elpriser, oroligheter för hushållens köpkraft. Det som är intressant när vi går in i statistik och vi pratar i realtid, ibland timme för timme eller vecka för vecka, är att alla kurvor pekar åt ett hål. Inskrivningen har minskat 0,9 procent, det är inte fyra eller fem som behöver anställa, betydligt fler. Alla har ett stort problem att rekrytera. Här i Vaggeryd har vi en arbetslöshet på 4,1 procent.

– När det gäller nyanmälda lediga platser så ser vi ett stort inflöde av antalet lediga platser. Det är dramatiskt på ett positivt sätt att se den stora ökningen. Det är ett behov som företagen har. Var hittar vi kompetensen? Det här är en kittlande utmaning. Ibland behöver vi bryta ned och prata individer. Vi har en ganska rak linje sedan ett antal månader tillbaka. 300 personer är utan jobb, en tuff utmaning och där kanske ett av de större problemen är långtidsarbetslösa. Där är en positiv utvecklingskurva: vi har gått från 150 personer och är nu nere på 108 personer. Här finns det mer att göra, offensivt användande av anställningstid, introduktionsjobb, lönebidrag. Det finns mycket ekonomiska medel för att jobba offensivt med anställningstöden. 

– Vi har 40 ungdomarna som är arbetslösa och det är en vikande trend. Vi jobbar vidare med kommunen och business Vaggeryd för att möta den gruppen. Alla kommuner i länet har en vikande ungdomsarbetslöshet. Totalt i Vaggeryds kommun är det 148 kvinnor och 150 män som är utan jobb i dag. 

Vad har vi för lediga tjänster? undrar en frukostmötesdeltagare.

– Här är det behov inom alla yrkeskategorier, både privata och offentliga verksamheter. Tillverkningsindustrin och logistiksektorn växer och det finns inget enkelt svar att det handlar om just en bransch, berättar Tommy Sjögren som summerar att ungefär en tredjedel av landets lediga jobba kommer in till arbetsförmedlingen. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *