Nyheter

Utmaningsrätt ökar kostnader och riskerar försämra kvaliteten

Nyheter Man blir förvånad när man ser hur mycket energi och tid de borgerliga partierna och Miljöpartiet lägger på att kommunala verksamheter ska privatiseras. Läs Kenth Williamsson (S) debatt här

Det är lätt att tro att Femklövern blivit rädda för att driva verksamhet i egen regi. Är man rädd för att misslyckas igen? Trots att vi är inne i ett allvarligt läge i pandemin och trots alla problem som finns när det gäller sjuka lokaler, arbetsmiljöproblem för personal och brist på skolor så ångar engagemanget på för att lägga ut verksamheter som om ingenting hade hänt.

Detta trots att vi aldrig hört så många röster i den allmänna debatten som pekar på behovet av att det offentliga ska gå in med stöd eller ta över verksamheter, som exempelvis särskilda boenden, skolor och äldreboenden som inte fungerar. Vi vet att  riskkapitalbolag som gör miljardvinster på välfärd. Lokalt har vi sett hur illa det kan gå när man lägger ut fastighetsunderhåll och inte följer upp det ordentligt. Men kritik har också funnits när det gäller bristen på bra och kvalitativa uppföljningar vilket gör det svårare att utvärdera verksamhet i annan regi.

När det gäller våra gemensamma verksamheter har vi skattebetalare under många år betalat skatt för att det offentliga ska kunna bygga upp olika verksamheter till exempel skolor och vårdboenden. Vi har stora krav på god kvalitet och tillgänglighet. För oss socialdemokrater är det självklart att våra skattebetalares pengar används till vad som är avsikten och inte omvandlas till vinster i privata fickor. De anställda riskerar dessutom sämre och otrygga anställningsvillkor.

Utmaningsrätten innebär att kommunen bjuder in andra aktörer att utmana kommunen att driva verksamheter, förutom de som enligt lag ska ske i kommunal regi. Utmaningsrätt innebär en tung administrativ belastning och det blir också svårare att nå viktiga och kvalitativa mål vilket också synliggörs i kommunens utredning.

Företag drar oftast igång verksamhet för att de vill driva den. I vår kommun finns det alltför många politiker som inte vill fortsätta driva kommunala verksamheter i egen regi.

Vi Socialdemokrater vill slå vakt om våra kommunala verksamheter. De måste ständigt utvecklas och förbättras. För att detta ska bli möjligt så måste vi ha ett samlat grepp över såväl kostnader som kvalité. Vår uppmaning är: ta ställning mot utförsäljning av våra gemensamma tillgångar och verksamheter!

Kenth Williamsson
Oppositionsråd (S) Vaggeryd

Taggar

Dela


5 reaktioner på Utmaningsrätt ökar kostnader och riskerar försämra kvaliteten

En borgerlig politiker från Alliansen som blir vald till kommunfullmäktige planerar ogenerat att rasera allas gemensamma egendom. Han vill ha applåder och beröm.
En anställd i ett privat aktiebolag och som försöker sälja ut sitt eget företag och företagets värde, han skulle få sparken med fötterna före.
Så borde det vara i kommunfullmäktige också. Sparka ut alla privatiseringsivrarna, helst genast men senast vid nästa val.

Läs denna text noga.
Alla vet att man driver företag för att tjäna pengar
Många kommer att vilja driva våra verksamheter och försöka få massor av vinst.
Färre personal, minskat underhåll och sämre mat är exempel på sätt att göra skattepengar till vinst i deras bolag

Ju mindre kvalitet desto pengar kvar till aktieägarna. Det är välkänt sedan arbetarrörelsens början

Sämre mat, färre personal, minskat underhåll om privat aktör går in i välfärden?
Hur många artiklar har inte publicerats på Skillingaryd.nu där jag läser om dåligt underhåll på bland andra skolorna runt om i Vaggeryds kommun? Är då kommunen vinstdrivande företag? Ja, jag vet jag drar ytterligheterna till sin spets. Men lite intressant att göra jämförelser.

Visst låter detta så bra Kenth… Men som oberoende och ej tillhör något parti måste jag ändå säga Vad har ni gjort under er tid då var det skola och omsorg detta är ju inget som kom över en natt eller hur. Ekonomi som du nämnde. Ja hur gick det för er??
Nä sluta kasta skit på varandra alla i kommunen för alla har ett ansvar ni, M, SD, C och L. Alla bär ett ansvar för skola omsorg med mera så försök kära partier att nästa gång istället för en gliring gör något åt saken ej löjlig pajkastning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *