Nyheter

Utmaningsrätten – Femklövern fortsätter privatisera vår gemensamma välfärd

Nyheter Med röstsiffrorna 21-20 drev de borgliga partierna och Miljöpartiet igenom förslaget att privata företag ska ha rätt att utmana den kommunala välfärden i Vaggeryds kommun. Trots att deras egna politiker i socialnämnden röstade emot förslaget om utmaningsrätten och trots att såväl skola- som socialförvaltning avstyrkt detta. Läs (S)-debatten här

Beslutet skapar nu möjlighet för vinstdrivande privata företag att utmana kommunens äldreomsorg, gruppbostäder, ekonomikontor eller varför inte vår arbetsmarknadsenhet som borgerligheten lyfte titt som tätt när de var i opposition?

Man blir onekligen förvånad när man ser hur viktigt det har blivit för femklövern att privatisera kommunala verksamheter. Trots att man ser vilka problem det kan leda till. Har man tappat tilltron till sin egen förmåga eller till den egna personalen? Ja, det kan man verkligen undra.

Problem när det gäller sjuka lokaler och arbetsmiljöproblem för elever och personal eller anställda som tvingas byta arbetsgivare när tillstånd för personlig assistans dras in. Trots detta ångar engagemanget på för att lägga ut fler välfärdsverksamheter som om ingenting hade hänt. Ju mindre egen kommunal verksamhet ju bättre, tycks vara Femklöverns melodi.

Detta trots att vi aldrig hört så många röster i den allmänna debatten som pekar på behovet av att det offentliga ska gå in med stöd eller ta över verksamheter, som exempelvis särskilda boenden, skolor och äldreboenden som inte fungerar eller missköts.  Och samtidigt som vi vet att det finns stora behov i våra verksamheter, så låter man hellre medel gå till privata välfärdsföretag än till exempelvis omsorgsverksamhet i egen regi. Lokalt har vi sett hur illa det kan gå när man lägger ut fastighetsunderhåll och inte följer upp det ordentligt.

Vi har heller inte sett att invånarna efterfrågat privat restaurangverksamheten på Mejeriet som Femklövern drev. Tvärtom- vårt näringsliv protesterade precis som allmänheten och några ovationer från föräldrar eller förvaltning kom det inte heller när man godkände privat förskoleverksamhet.

Under många år har vi betalat skatt för att bygg upp vår gemensamma välfärd som skolor och äldreboenden. Vi har stora krav på kvalitet och tillgänglighet. För oss socialdemokrater är det självklart att våra skattebetalares pengar ska används till det de är avsedda för och inte omvandlas till vinster i privata fickor.

För Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun

Kenth Williamsson                                                        
Gruppledare                                                                   

Annelie Borgström
Ledamot kommunstyrelsen

 

 

Taggar

Dela


19 reaktioner på Utmaningsrätten – Femklövern fortsätter privatisera vår gemensamma välfärd

Vill bara tillägga att våra representanter i kommunfullmäktige rötade nej

Jan-Erik Aronsson
Gruppledare för Sverigedemokraterna i Vaggeryd

Roligt att läsa att vi skötte våra investeringar. Det vill man göra oavsett storlek på projekten. Dock så låg våra investeringar på en normalnivå som vi dessutom var överens om. Att ni inte kunde hålla er inom investeringsramen gjorde att ni fick lyfta taket trots en rekordbudget, för andra mandatperioden i rad. Skälet till att kostnaderna för investeringsbudgeten ska hållas på en rimlig nivå (och inte övertrasseras kraftigt) är att det drabbar våra verksamheter. Era överskridanden minskar utrymmet för välfärden som äldreomsorg, skola med mera. Precis som bristande underhåll och bristande framförhållning. Att kommuner och regioner gör rekordresultat nu beror inte minst på kraftigt höjda stadsbidrag, vilket du också kan se i budgetuppföljningen.

Lars Seger gällande pengar ni har slösat bort 336 miljoner. Den Största investeringsbudget genom tiderna i Vaggeryds kommun.
Den andra vi har det sämsta resultat i nationella prov årskurs tre genom tiderna.
Lars Seger, vad händer när våra elever missar för mycket i sin början på skolgången? Det blir att de får jättesvårt att hämta den senare.
Det betyder att ni har förstört framtiden för de eleverna. Bland dem är mina barn också.
Du kan förklara dig hur många gånger du vill – det här är sämsta styret i Vaggeryds kommun någonsin

Marijo du menar på fullaste allvar att inte en endaste lektion i våra skolor har genomförts för de 336 miljonerna? Jag kan ”glädja” dig att jag tror inte det var så mycket bättre när mina barn gick i skolan, ständiga bråk och kränkningar som skolan inte brydde sig så mycket om tyvärr. Mina barn blev inte förstörda av det heller. Är en skillnad då mot nu: Då kunde pedagogen sätta ner foten vilket numer kan leda till avsked vilket vi lärt oss. Att försöka förklara för dig vart pengarna gått till är ingen idé, minst 3 gånger i kommunfullmäktige har du fått det förklarat hur, när och var. Gissningsvis högst troligt även i nämnden. Om detta är det sämsta styret i kommunen någonsin? Är tveksam till om du har koll på det de första 25 åren? Det var enklare förr att driva en kommun, då var det inte så hemskt många nya elever under årets gång som det varit de senaste åren, kan inte vara lätt att vara pedagog i dag heller med nya riktlinjer etcetera men är övertygad att de och förvaltningen gör allt de kan. Kanske inte vore fel med en grundfriskola till i kommunen? Se ljuset Marijo för det kommer nya budgetar, ha en trevlig helg!

Menar du, Seger, att väldigt stora överskridanden av ursprunglig budget inte är ett misslyckande? Då har vi väldigt stora åsiktsskillnader kring detta! Det rör sig om riktigt stora summor som verkligen hade behövts då behovet av investeringar är stort inte minst på skolans område. Extra stort pga bristande underhåll dessutom…Att Femklövern med sitt förslag om utmaningsrätt utmanar kommunens verksamhet tror jag alla förstått.

All överskridande av budget är av ondo! Självklart överskrids diverse projekt vilket verkar blivit normalt tyvärr och vet inte om det var bättre när ni styrde heller för då byggdes väl inte så mycket. Man skulle ju kunna börja med att ta med inventarier i projekten. Vad jag vet har vi en budget i balans i det senaste bokslutet. Ni lämnade ju över runt 20 miljoner i minus när ni fick kliva av så jag vet inte riktigt om S trovärdighet är så där stor. Har det bristande underhållet blivit de senaste åren? Fråga runt lite bland vanligt folk så får du kanske en annan uppfattning om när problemen ”blev till”. Där är vi alla medskyldiga faktiskt även om du inte vill inse det. Frågan är väl om det inte är dags att riva och bygga nytt på exempelvis Hjortsjöskolan, badhuset och listan kan göras lång. En sak vet vi och det är att det behövs nybygge i de flesta sektorer inom kommunen och då kan vi inte strida om att ha kvar uttjänta gamla skollokaler som vi gjort det senaste.

Viktig fakta är att en fullmäktiges beslut om införande utav utmaningsrätten föranledde en omröstning där en knapp majoritet om 21 rösta för införandet emot 20 som röstade nej. Värt att påminna om är också i en föregående remissomgång så rösta enbart kultur och fritid för införandet av utmaningsrätt. Tekniska nämnden avstod från att lämna ett yttrande. Barn och utbildningsnämnden röstade för men de visste ju att Skolverket inte tillåter någon utmaningsrätt utan friskolelagen gäller. Socialnämnden röstade emot införandet av utmaningsrätten. Men medveten om denna bakgrund så tvingade Femklöverns ledande politiker alla sina fullmäktigeledamöter att rösta för denna kvasiprivatisering oavsett att en del som nämndledamöter tidigare röstat emot eller avstått. Visst är det val nästa år och läsare kom ihåg att rösta inte på något borgerligt parti lokalt om du vill att den kommunala verksamheten skall utvecklas tillsamman kommunen personal och medborgare.

Bilaga 1: Förtydligande angående ärende (kommunstyrelesen 2019/044) om utmaningsrätt i Vaggeryds kommun
En utmanare skickar in en utmaning som redogör för vilken verksamhet i kommunen som utmanas, om hela eller delar av verksamheten utmanas samt en beskrivning som visar utmanarens förmåga att kunna driva den aktuella verksamheten.
En central funktion som tar emot utmaningarna och som vidarebefordrar dem till den nämnd eller styrelse som är ansvarig för den verksamhet som utmanas.
Kommunstyrelsen informeras om inkomna utmaningar.
Grundregeln är att den ansvariga nämnden själv bereder utmaningen och beslutar om den ska antas eller avslås utifrån gällande lagar och regler, inriktningsmål och andra styrdokument.
Om det råder olika uppfattningar mellan nämnderna om vilken nämnd som är ansvarig, ska kommunstyrelsen besluta vilken nämnd som ska pröva utmaningen, eller välja att själv pröva utmaningen.
Om utmaningen avser en verksamhet som berör flera nämnder ska dessa samordna sin prövning. Om inte nämnderna kan enas i sin bedömning beslutar kommunstyrelsen.
Femklövern (M, KD, C, L, MP)

Valrörelsen har börjat! Ett inlägg i debatten, som är ganska osakligt med tanke på vad som beslutades ang utmaningsrätt. Vad är S-ledamöterna ute efter, förutom att piska upp stämningen?

Utmaningsrätt för (kommunstyrelsen 2019/044)
Beslut
11 (23)
MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum
Vaggeryds
kommun
Vaggeryds kommun inför utmaningsrätt. Kommunstyrelsen får i uppdrag i att utforma riktlinjer och regelverk.
All verksamhet får utmanas utom de kommunala bolagen.
Myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner samt verksamheter som enligt lag och förordning måste utföras av kommunen får inte utmanas.
Verksamhet som redan är konkurrensutsatt omfattas inte av utmaningsrätten, eftersom det ges möjlighet att lägga anbud när det enskilda uppdraget ska upphandlas på nytt.
Skolor undantas från utmaningsrätten eftersom Skolverket beslutar om tillstånd att starta ny skola, varför befintliga skolor inte kan utmanas.
Om utmaningen leder till upphandling via LOU (lagen om offentlig upphandling), skall egen regi få delta.
Förtydligande angående utmaningsrätt återfinns i bilaga ”Förtydligande från femklövern angående utmaningsrätt”.

Det här styret kör kommunen rakt ner i avgrunden. Det mesta haltar. Resultatet av privat skötsel av fastigheter har ju visat sig totalt misslyckat när ingen bryr sig om resultatet. Många misslyckade investeringar och fastighetsinköp som blivit för dyra. Ingen framåtsyn. Inga byggbara tomter och de som finns tilldelas samma koncern utan några anbud. Bara nödlösningar hela tiden. Kan man få höra något ord från koalitionspartierna någon gång?

JS, vilja misslyckade investeringar menar du? Att du menar byggbara tomter i Skillingaryd så äger väl inte kommunen marken där det önskas byggas eller har jag fel? Det är bara för de privata byggarna att söka mark och fråga sig för, har kön varit lång för det? Jag tror inte marknaden är lika god som i Vaggeryd tyvärr. Men på landsbygden runt Skillingaryd byggs det mer nu än för 10 år sedan om jag tittat rätt? Hur mycket byggdes sista perioden den så kallade oppositionen satt vid makten i kommunen, tar inte lång tid att räkna ut. Ska man få fram centrala och bra områden blir det ganska dyrt (ha Tor som exempel) och då måste industrier flyttas vilket skulle vara bra av miljöskäl. Jag tänker på gamla Granstrands och Ahlgrens-området, gick det i Vaggeryd så borde det gå i Skillingaryd också. Sedan detta med att bara ett företag får anbuden så håller jag med, men Mejeriet fick vi vad jag vet bara ett anbud och då är det svårt att välja. Vi behöver bygga i alla våra orter i kommunen om vi ska bli runt 20 000 invånare vilket är lämpligt storlek på en kommun. Bara att ligga på markägarna och exploatörer som visar intresse. De bör ha lite ekonomiska kalkyler med kan man hoppas. Tänk om 5-10 år kan vi vara 20 000 invånare i kommunen och alla vill bada inomhus! Vi ligger efter planmässigt 10-20 år och tror inte någon kunde gissa på den befolkningsökning vi haft de senaste 5 åren! Väl mött september -22!

Du har nog inte läst den här tidningen de sista åren. Det har varit mängder med reportage om misslyckade investeringar. I varje normalt skött kommun så brukar kommunen ansvara för att det anskaffas mark till villabyggnation. Var det inte privat mark som exempelvis Aditro och Båramoterminalen är byggda på? Eller var det kommunen som sålde den marken?

Det är val nästa är. Ni som inte är nöjda med hur 5-klövern hanterar våra skattepengar kan då ta tillfället i akt och rösta bort dem från styret.

Låta skattepengar hamna som vinster hos välfärdsbolagen är ju lika dumt som att försöka släcka en brand med bensin.

Bevara oss för att locka privata företag till vårt Vaggeryd. Den som använder två ögon att läsa med (man ska inte blunda med något av dem) har säkert läst senaste veckan om hur 66 vårdföretag slängts ut från kommuner på grund av fusk. Ett av de här företagen slängdes ut från Jönköping år 2020. Rapporten ” Hemtjänstmaffian” är skriven av Kommunalarbetarnas journalister. Kan lånas på biblioteket.
”Blippetiketterna” slits bort från brukarnas dörr och läggs på skrivbordet hos företagets chef som sedan sitter och blippar in-ut-besök utan att någon levande personal besökt brukaren. Besök registreras med personalnamn som inte ens vistas i brukarens kommun, men företaget plockar ut ersättning för ”besöken”.
Är det det ni i femklövern vill utsätta våra hemtjänsttagare för i Vaggeryd kommun? Det är era föräldrar, äldre anhöriga, grannar det handlar om. De äldre är ingen handelsvara som kan beställas i Pressbyrån och leka med.

Glöm inte bort hyrskolan på Götafors som man skall hyra i tio år som en privat aktör, 1 tjänar pengar på under resans gång, 2 den är betald efter hyrestiden (marknaden är snäv vad det gäller begagnade skolor)
Nödlösningarnas kommun!
Peka med hela handen och se till så beslut fattas om ny simhall med mera så ska ni se att ni får några röster 2022

Tycker du att Daniel Swedin är trovärdig, han är en journalist långt ut på vänsterkanten så trovärdigheten skaver en hel del.

Han citerar Linnéa Lindquist, jag vet inte vad hon röstar på. Men det är min åsikt och jag står för det. Jag tror inte på privata alternativ, alldeles för mycket pengar hamnar i fickan på de som inte utför arbetet. Nu menar jag inte föräldrakooperativ.

Tina, stolt sosse

Detta skriver Daniel Swedin i tidningen Arbetet 23/9

Svensk skola saboteras i tysthet

Systemet utnyttjas av skolkoncerner
Den redan omtalade Linnea Lindquist visar i sin nya bok, En negativ spiral, att systemet utnyttjas av skolkoncerner. De etablerar sig eller expanderar gärna i kommuner med stora underskott. En kommun med dålig ekonomi betyder helt enkelt högre ersättning till skolföretaget. Och större vinst till ägarna.

Det är ingen slump att Lindquist i sin läsning av kommunbudgetar funnit att underskotten nästan alltid beror på att en vinstdrivande skolkoncern är verksam i kommunen.

Det är heller ingen slump att det bara fortsätter. Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill ha det så här.

Väl skrivet Annelie och Kenth

Tina Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *