Nyheter

Utställning uppmärksammar 100-årsminne

Nyheter I oktober för hundra år sedan blev Skillingaryd municipalsamhälle och nu ämnar Östbo Historiska Sällskap uppmärksamma med en utställning och en liten tävling till helgen.

  [1/4]

  [2/4]

  [3/4]

  [4/4]

– Utställningen finns i Skillingaryds bibliotek och nästa helg är den bemannad lördag förmiddag samt söndag eftermiddag. Den står kvar ett par veckor till, då den kan ses på bibliotekets öppettider, berättar Ola Hugosson från Östbo Historiska Sällskap.

Från olika arkiv har sällskapet fått fram många intressanta uppgifter om hur samhället såg ut för 100 år sedan. Municipalsamhälle innebar att tätorten skildes ut från Tofteryds landskommun och fick stadsplan, byggnadsnämnd, hälsovårdsnämnd med mera.

– Det finns exempelvis protokoll som målande beskriver de sanitära olägenheter som hälsovårdsnämndens herrar mötte när de gick runt och inspekterade dass, svinstior och annat i tätorten. Kartor visar samhällets utbredning vid den tiden. Genom många porträtt och personbeskrivningar lär vi känna männen som fick ansvaret i dessa första styrelser. Några kvinnor var det ju inte tal om – de hade inte ens rösträtt förrän 1921, säger Ola Hugosson.

Tävlingen, som arrangeras, gäller att para ihop ett antal bilder från gamla miljöer i tätorten med bilder på hur platsen ser ut i dag. För att lösa uppgiften kan det behövas promenad till en eller annan adress för att jämföra. Även tävlingen kan göras kommande veckor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *