Nyheter

Utterprojekt blev en trappa

Nyheter Vid södra Parkvägen, över Lagan, har en uttertrappa byggts. Vi har träffat miljörådets ordförande, miljöstrateg och tekniska förvaltningen där en utterpassage har gjorts.

En uttertrappa har gjorts under bron i Vaggeryd för att uttern inte ska behöva gå på södra Parkvägen  [1/3]

Stenar har lagts för att uttern ska revirmarkera och klättra upp på trappan istället för att gå på land över vägen  [2/3]

"Uttrar ogillar att simma under broar eller i trummor" berättar trion vi träffar. Från vänster Thomas Axelsson (KD) miljörådet, Lina Larsson miljöstrateg och Hans Göransson från tekniska kontoret. I somras blev utterprojektet klart i Vaggeryd.  [3/3]

I somras byggdes en övergång där uttrarna kunde sin fortsätta sin färd söderut utan att behöva vandra på vägen.

– Vandringslederna för uttern har kartlagts. Uttrarna vill inte simma under broar och för att de ska kunna komma söderut utan att behöva ta sig över vägen blev en uttertrappa lösningen, säger Lina Larsson som är miljöstrateg på Vaggeryds kommun. 

Tillsammans med Hans Göransson vid tekniska förvaltningen och miljörådets ordförande Thomas Axelsson (KD) fick vi se den nybyggda trappan som hjälper uttern. 

– Vi har lagt sten i början av trappan där de kan revirmarkera innan de klättrar upp på trappan för att fortsätta sin färd söderut, berättar Hans Göransson. 

Thomas Axelsson (KD) berättar vad som observerats i artportalen:

– Förra året gjordes 25 observationer av utter i kommunen och hitintills i år har 15 observationer registrerats. Stammen växer generellt, men uttrarna är väldigt skygga. Vi hoppas att uttertrappan får en positiv effekt, berättar Thomas Axelsson (KD). 

Uttern är ett mårddjur och släkt med järv, mård, grävling, iller, vessla, hermelin och mink. I Sverige har den eurasiatiska uttern som sin utbredning i hela Europa förutom Island. Uttern är mellan 90 till 120 centimeter lång och väger mellan 4 och 12 kilo där hanarna är större än honorna. Livslängden är troligen fyra år men lever längre i fångenskap. Uttern är ett rovdjur som till stor del livnär sig på fisk. Den lever nära vatten, vid sjöar, åar och längs kusten. Uttern jagar det som är lättast att fånga och under nattens timmar jagas braxen, kräftor, groddjur och gädda. Uttern kan se lite klumpig ut när den tar sig fram på land men när den rör sig i vattnet är den lätt och smidig. Honan är dräktig i 62 dagar och föder sina ungar i gryt under senvåren. Ungarna som föds stannar hos honan i ett år. I övrigt är uttern mest aktiv på natten, kan hålla andan i 45 sekunder och håller sitt revir som regelbundet patrulleras och markeras med hjälp av spillning samt att uttern lever ensamma under större delen av året.

Ett projekt har Världsnaturfonden WWF gjort tillsammans med Trafikverket där man anlagt utterpassager vid ett antal broar för att minska risken att uttern blir påkörd, då uttern ogärna simmar under broar utan väljer ofta landvägen, vilket nu även har gjorts i Vaggeryd.

Miljörådets reglemente godkändes av kommunfullmäktige i våras och har som funktion att vara ett forum för samverkan mellan Vaggeryds kommun och natur- och miljöföreningar i kommunen. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Utterprojekt blev en trappa

Jo men vill inte under broar , så nu väntar vi på laxtrappor (även annan fisk) vid våra dammar. Så uttern har något att jaga.

Vilket bra initiativ av kommunen
Nu väntar vi bara på att vandringstrappann för fisk blir klar vid vattenfallet vid Götafors

Toppen! Det är sådant som gör att man får hopp om det framtida djurlivet. Även insektshotellen och områdena med vilda blommor är ett steg i rätt riktning. Mer sådant! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *